Aktualno Življenje s psom

S psom v hribe: Obisk gorskih koč s psom?

Vse več ljudi obiskuje hribe in gore s psom. Trenutno so v gorah še zimske razmere, sezona pa se približuje, zato nas je zanimalo, kako je z obiskom gorskih koč s psom.

Gre za kakšno splošno pravilo/zakonodajo glede vstopa psov v gorske koče in planinske domove? Ali je to odvisno od posameznega društva, posamezne koče? Imajo dovoljen vstop oz. ali je možno, da kje kužki tudi prespijo?

Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije za področje Gospodarske komisije, pravi, da se v Planinski zvezi Slovenije zavedajo, da je lahko hoja v hribe prijetnejša v spremstvu pasjega prijatelja: “Sami opažamo, da se je število psov v zadnjih letih tudi v gorskem svetu povečalo. A vedeti moramo, da je imeti psa lepo, hkrati pa je to velika odgovornost na strani lastnikov.”

Pozanimajmo se v naprej, da ne bo slabe volje

Ob večdnevnem obisku gora lastnikom psov predlagajo, da se pred obiskom koče pozanimajo, kakšne so možnosti za prenočevanje psa zunaj koče, da se lastnik lažje odloči, ali bo to sprejemljivo za njegovega psa. Zavedati se tudi morajo, da v hribih niso sami in da niso vsi ljudje ljubitelji psov ter so lahko za nekoga celo moteči.

Tudi Matjaž Šerkezi nam je v nedavnem intervjuju pojasnil, da se je najbolj pametno predhodno pozanimati pri posamezni koči, kako je z obiskom: “Kar se tiče planinskih koč, psi ne smejo v jedilne in spalne prostore oz. imajo posamezne koče posebne prostore za pse. To se je treba pozanimati vnaprej in je enako tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Slaba volja kasneje je pač potem stvar lastnika, ker se ni pozanimal.”

Pogovor z Matjažem Šerkezijem: S psom v hribe – da ali ne?

Hišni red: psov ni dovoljeno spuščati v planinske koče

V Sloveniji, kot pojasni Prašnikar, ni predpisa, ki bi določal možnosti oz. prepovedi vstopa psov v gostinske lokale: “Za planinske koče pod okriljem PZS je sprejet Hišni red, ki določa pravila ravnanja v planinski koči. V njem je jasno določeno, da psov ni dovoljeno spuščati v planinske koče.”

Ne glede na določilo se dopušča vstop za pse vodnike (slepih) in pse reševalce na akciji. “Z oskrbnikom se opcijsko lahko dogovorite, kakšna bi bila rešitev, primerna za oba. Večina koč psov, v skladu s Hišnim redom, ne dovoli v kočah. Nekateri pa dopuščajo to možnost za gostinski del, če ocenijo, da je pes socializiran in je malo gostov,” še pove.

Prenočevanje v pesjaku ob koči

Na PZS prejemajo vse več prošenj, da bi omogočali vstop psom v koče, tako glede vstopa v gostinski del kot glede možnosti nočitev s psom v kočah. Za možnost prenočevanja psov so nekatere koče uredile lične pesjake ob koči. “Prihajajo pa tudi pritožbe planincev, da so se psi zadrževali v jedilnici in slabšali higienske razmere v prostoru. Hkrati pa prejmemo tudi pohvale, da je zunanjost ob koči lepo urejena tudi za pse (posebna posoda za pitje in dostop do sveže vode itd.),” Prašnikar predstavi obe plati.

 

 

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.