Novi koronavirus – se pes lahko okuži?

25. februarja, 2020
Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da trenutno še ni dokazov, da bi psi, mački ali katera koli druga žival lahko imeli novi koronavirus.

Po spletu lahko vidimo, kako ljudje mrzlično kupujejo zaščitne maske zase, pa tudi za svoje pse. Pa novi koronavirus lahko prizadene psa, se ta lahko okuži?

Na straneh Svetovne zdravstvene organizacije so zapisali, da trenutno še nimajo dokazov, da bi bil katerikoli pes okužen s tem virusom. Prav tako ni dokazov, da bi psi lahko širili virus. Kljub temu pa priporočajo, da si po kontaktu s psom ali njegovimi igračami z milom umijemo roke. Veterinarji trdijo, da je zelo majhna verjetnost, da bi se koronavirus lahko iz okuženega človeka prenesel tudi na psa, trenutno ni niti enega dokaza v tej smeri. Kljub temu, pa morajo psi in mačke biti v karanteni s svojim človekom, če je ta okužen oz. za to obstaja sum.

Natikanje zaščitnih mask ali celo zaščitnih oblek pa je za pse nesmiselno in nepotrebno, pravijo strokovnjaki. ”Maska pomaga, da nekdo, ki je že okužen, virusa ne prenaša naprej. Maska psa zagotovo ne bo ubranila pred tem, da dobi virus, če bi možnosti za to sploh obstajale,” pravi Kristen Bernard, profesorica na veterinarski univerziv Wisconsinu.