Aktualno Izlet

Se psi lahko kopajo v Bohinju in kako je z vstopom na brezplačne avtobuse?

Ker se je kar nekaj naših bralcev odpravilo s psi v Bohinj, s tem pa se je pojavilo nekaj zmede in vprašanj, predvsem kar se tiče propagiranih brezplačnih javnih prevozov, smo zadevo preverili kar na Turizmu Bohinj. 

Kopanje psov v Bohinjskem jezeru

Psi se lahko kopajo v Bohinjskem jezeru le zunaj območij kopalnih voda, to sta dve območji, in sicer Ukanc in Fužinarski zaliv.

Kopanje psov v vseh visokogorskih jezerih (Triglavska jezera, Krnsko jezero,…), Mostnici, Ribnici, Bistrici in v jezeru na Planini Pri jezeru ni dovoljeno – ne za ljudi ne za pse.

Kaj pa prevoz z brezplačnimi avtobusi (P+R)?

Ponudniki javnih prevozov imajo svoja pravila – tako prevozniki na linijah 1, 2, 6, 7 in 9 ne sprejemajo psov.

Vir: bohinj.si

Na linijah 5 in 8 je prevoz psov možen z obvezno uporabo nagobčnika.

Na linijah 3 in 4  pa so pravila glede prevozov psov postavili na podlagi  42. člena Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice, ki pravi, da (1) se z vozili javnega linijskega prevoza se ne smejo prevažati žive živali, razen:

– policijski psi, vojaški psi, psi enote reševalnih psov in psi gorske reševalne službe v spremstvu vodnika,

– psi vodniki z vodeno osebo,

– manjše živali na način in pod pogoji iz četrtega odstavka tega člena.

(2) Pes mora biti na vrvici, imeti mora nagobčnik in ustrezno potrdilo o veterinarskem cepljenju, veljavno za tekoče leto.

(3) Nesnažni in mokri psi se ne smejo prevažati. V primeru prezasedenosti vozila se psi ne smejo prevažati, razen v izjemnih primerih.

(4) Kot ročna prtljaga se smejo prevažati manjše živali v primernih sredstvih za prevoz, vendar na vso odgovornost potnika in tako, da zaradi tega niso ovirani, ogroženi ali moteni drugi potniki in da to ne onesnažuje vozila.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.