Aktualno Izlet

Se psi lahko kopajo v Bohinju in kako je z vstopom na brezplačne avtobuse?

Ker se je kar nekaj naših bralcev odpravilo s psi v Bohinj, s tem pa se je pojavilo nekaj zmede in vprašanj, predvsem kar se tiče propagiranih brezplačnih javnih prevozov, smo zadevo preverili kar na Turizmu Bohinj. 

Kopanje psov v Bohinjskem jezeru

Psi se lahko kopajo v Bohinjskem jezeru le zunaj območij kopalnih voda, to sta dve območji, in sicer Ukanc in Fužinarski zaliv.

Kopanje psov v vseh visokogorskih jezerih (Triglavska jezera, Krnsko jezero,…), Mostnici, Ribnici, Bistrici in v jezeru na Planini Pri jezeru ni dovoljeno – ne za ljudi ne za pse.

Kaj pa prevoz z brezplačnimi avtobusi (P+R)?

Ponudniki javnih prevozov imajo svoja pravila – tako prevozniki na linijah 1, 2, 6, 7 in 9 ne sprejemajo psov.

Vir: bohinj.si

Na linijah 5 in 8 je prevoz psov možen z obvezno uporabo nagobčnika.

Na linijah 3 in 4  pa so pravila glede prevozov psov postavili na podlagi  42. člena Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice, ki pravi, da (1) se z vozili javnega linijskega prevoza se ne smejo prevažati žive živali, razen:

– policijski psi, vojaški psi, psi enote reševalnih psov in psi gorske reševalne službe v spremstvu vodnika,

– psi vodniki z vodeno osebo,

– manjše živali na način in pod pogoji iz četrtega odstavka tega člena.

(2) Pes mora biti na vrvici, imeti mora nagobčnik in ustrezno potrdilo o veterinarskem cepljenju, veljavno za tekoče leto.

(3) Nesnažni in mokri psi se ne smejo prevažati. V primeru prezasedenosti vozila se psi ne smejo prevažati, razen v izjemnih primerih.

(4) Kot ročna prtljaga se smejo prevažati manjše živali v primernih sredstvih za prevoz, vendar na vso odgovornost potnika in tako, da zaradi tega niso ovirani, ogroženi ali moteni drugi potniki in da to ne onesnažuje vozila.

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.