Severna Irska prepovedala lov na divje živali s psi

18. decembra, 2021
Na Severnem Irskem so pred dnevi prepovedali lov na divje živali s psi. Za takšno odločitev je glasovalo 45 poslancev spodnjega doma tamkajšnjega parlamenta, 38 pa jih je temu nasprotovalo.

Po besedah Johna Blaira, pobudnika predloga, je namreč takšna praksa že »dolgo preživeta«.

Medtem ko je lov na divje živali s psi v Angliji, na Škotskem in v Walesu nelegalen od začetka tega tisočletja, je bil na Severnem Irskem do nedavnega dovoljen. Tamkajšnji minister za kmetijstvo in okolje Edwin Poots izjavil, da osebno predlogu ni bil naklonjen, organizacije za dobrobit živali pa so bile z odločitvijo zadovoljne, čeprav po njihovem prepričanju glasovanje v spodnjem domu parlamenta dejansko ni odražalo mnenja javnosti in raziskav javnega mnenja o tem vprašanju. »Lov na divje živali s psi je sadistično in kruto dejanje. Prav zagotovo za takšna dejanja ne bi smelo biti prostora v nobeni napredni in sočutni družbi,« so opozorili.

John Blair pa je še dodal: »Lov na lisice ali jelene ne bi smelo ne bi smelo najti prostora v nobeni civilizirani družbi«. Poudaril je, da so se o predlogu zakona javno posvetovali s kar 18.000 državljani in da je njihovo pobudo 80 odstotkov vprašanih podprlo.

Katja Željan