Škot s svojo psičko Luno prehodil celoten premer Kanade

19. decembra, 2021
Škot Michael Yellowlees je s svojo psičko Luno, pasme sibirski haski, opravil resnično izjemen in zahteven podvig.

Na trekingu je namreč prehodil celoten premer Kanade, in sicer od Pacifiškega do Atlantskega oceana. Glavni cilj dogodivščine, dolge kar 5000 milj (ali približno 8045 kilometrov), je bil opozoriti na nujnost obnove Škotskega višavja.

Michael, tudi oblečen v škotski kilt, in Luna sta svoj treking po Kanadi začela v marcu, dogodivščina pa je trajala kar devet mesecev. Na pot sta se odpravila le z akustično kitaro, zemljevidom in preprostim vozičkom, med potjo pa sta zbirala denar za zasaditev novih dreves pri obnovi naravnih habitatov kaledonskega gozda, ki se je nekoč širil čez območje celotne Škotske.

»Na poti naju je spremljalo zelo različno vreme, od snega in snežnih zametov do vročine in velikih črnih muh poleti. Vendar pa sem prepričan, da je bil najtežji prav mentalni izziv podviga. Pot je namreč zelo dolga, največkrat pa si na cesti popolnoma sam,« je povedal Škot, ki je med podvigom uničil kar pet parov pohodniških čevljev.

Kot je še dejal Yellowlees, je bila Škotska nekoč pokrita s kar 1,5 milijona hektarjev borovcev, do danes pa se je na Škotskem ohranil le še odstotek kaledonskega gozda, ki naj bi izviral še iz časa antike. Škota in njegovo zvesto psičko Luno, ki se je izkazala kot resnično odlična popotniška družba, so na dolgi poti marsikje pozdravili domačini ter jima prinesli hrano in pijačo. »Podpora je bila resnično velika, ljudje so bili navdušeni nad tem, kar počneva,« je še povedal Škot.

Katja Željan