Aktualno

Skrb za psa pozimi: na kaj ne smemo pozabiti

Pozimi je treba zaradi vremenskih razmer, kot so sneg, led, burja in mraz, pasjim prijateljem nameniti še posebno skrb.

Po priporočilih Ameriške kinološke zveze velja biti pozoren na naslednje stvari:

Izogibajte se tankemu ledu vodnih površinah: pasja radovednost se namreč lahko konča v mrzli vodi pod ledom, kar lahko povzroči podhladitev, mišične obremenitve in druge poškodbe

Zaščitite pasje tačke: če si boste pozorno ogledali vlečne pse z Aljaske, boste ugotovili, da imajo zaščitene tačke, s čimer njihovi lastniki preprečujejo odrgnine zaradi teka po ledu. A tudi če vaš pes ni vlečni pes z Aljaske, v ledu in snegu poskrbite za ustrezno zaščito.

Postrizite dlako med blazinicami in prsti: pri dolgodlakih psih lahko med tekanjem po snegu med blazinicami in prsti nastanejo prave snežne krogle, zato jim prej postrizite dlako na omenjenem predelu tačk.

Očistite pasje tačke: če se vaš ljubljenček pozimi sprehaja po mestnih ulicah, mu po sprehodu temeljito očistite tačke. Ulice pozimi velikokrat potresejo s soljo, kar lahko povzroči škodo na blazinicah pasjih tačk.

Omejite čas, ki ga bo pes preživel na prostem, še zlasti če je zunaj ekstremno hladno. Izjeme so seveda severnjaške pasme psov, ki jim mraz ne pride do živega.

Aklimatizirajte psa na hladne temperature: če vaš pes biva z vami v hiši ali stanovanju, je priporočljivo, da ga, preden ga odpeljete ven, pripravite na hladnejše temperature in ustrezno aklimatizirate v nekoliko hladnejšem prostoru.

Poskrbite za plašč: že res, da ima večina psov dlako, toda tisti, ki imajo zelo kratko dlako, bodo potrebovali dodatno zaščito. Oblecite jim plaščke, da jih ne bo zeblo.

Pozor na starost psa: mladički in starejši psi so na mraz bolj občutljivi od odraslih psov, zato naj bo njihova aktivnost na prostem temu prilagojena. Pasje mladičke in starčke imejte na toplem čim več časa.

Pozor na antifriz: Ali ste vedeli, da že čajna žlička antifriza pri psu povzroči odpoved ledvic? Poskrbite, da vaš štirinožni prijatelj ne pride v stik z njim, niti z ostanki antifriza na ulicah.

Katja Željan

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.