Službeni pes Max prepreči padec svoje epileptične lastnice

24. oktobra, 2021
Fotografija je simbolična
Službeni pes Max je osupnil javnost, ko je ob prvih znakih epileptičnega napada svoje lastnice Tine odreagiral z neverjetno hitrostjo in tako preprečil njen padec na tla.

V manj kot enem dnevu od objave posnetka na spletu je namreč Maxova reakcija doživela kar dva milijona ogledov.

Tina je epileptične napade doživljala od leta 2001, avgusta 2018 pa je po enem od napadov celo izgubila spomin. Nemški ovčar Max, ki ga Tina označuje kot »življenjskega rešitelja« in »najboljšega prijatelja«, ji vedno priskoči na pomoč v teh trenutkih. V videu, ki je bil najprej objavljen na TikToku, tako lahko vidimo, kako Max skoči na kuhinjski pult, čeprav mu je Tina večkrat ukazala, naj tega ne naredi. Kar naenkrat je doživela epileptični napad, Max pa je njen padec preprečil tako, da je ustvaril pregrado, ki je preprečila, da bi padla na tla med napadom.

Službeni psi, kakršen je Max, so namreč izšolani, da svoje lastnike opozorijo na začetek prihajajočega epileptičnega napada, in jim tako omogočijo, da si poiščejo varnejše okolje pred napadom. Prav tako so naučeni, da svoje telo uporabijo kot pregrado, da ljudje z epilepsijo med napadom ne padejo na tla. To je na posnetku naredil tudi Max.

Čeprav zaenkrat ni popolnoma potrjeno, kako so psi sposobni zaznati bližajoči se epileptični napad, se raziskovalci nagibajo k teoriji, da lahko zaznajo neprijeten vonj, ki ga človeško telo odda pred napadom, medtem ko ljudje tovrstne zaznave niso sposobni.

Katja Željan