So pasji saloni res tako nenujna storitev, da so ves čas zaprti?

Pasji saloni so bili v pomladanskem valu koronavirusa zaprti 6 tednov, prav tako so bili med najprej zaprtimi tudi v jesenskem valu. So res tako nenujni?

Na problematiko nas je opozorila Branka Jeraj iz Pasjega salona Super Tetka.

»Pasji saloni ne predstavljamo samo striženje ljubkih frizuric. Gre predvsem za nego, ki pa zopet ni samo čist kuža. Pasji negovalci spoznamo kužka, ko je star 3 mesece in ga spremljamo vse življenje. S kužki in njihovimi skrbniki vzpostavimo zelo tesen odnos. Nemalokrat smo prvi, ki pri kužku, ki redno na 2 meseca hodi na nego, zaznamo zdravstvene ali kožne spremembe. Koža je največji organ in izredno hiter pokazatelj, da je nekaj drugače v telesu in nemalokrat smo tisti, ki še pred lastnikom zaznamo spremembo in ga napotimo do veterinarja. Opazimo pa ne samo spremembe na koži ali dlaki, ampak tudi izrastke ali kake druge nepravilnosti, saj kuža pretipamo do potankosti. Opazimo vnetja ušes, težave z zobmi, poskrbimo za predolge kremplje itd,« pravi sogovornica.

Doda, da ima dober pasji negovalec kar nekaj znanja o koži, dermatologiji in o pravilni in redni negi in uporabi pravilne kozmetike za živali, o funkciji kože ter dlake. Vse to znanje dober pasji negovalec prenaša na pasje lastnike in s tem pomaga pri preventivi in zdravju živali.

Kot pravi Branka Jeraj, se je po prvem valu korone pojavilo veliko kužkov (dolgodlakih) s slabo kondicijo dlake: »Še najmanjši problem so bili izstriženi vozli. Večja težava so rdečine pod zaplatami vozlov, saj koža ni prišla do zraka, rane ki so jih naredili s škarjami in razne poškodbe tudi z brivniki, ki so jih obravnavali veterinarji. Mnogi, ki so vajeni da kužke redno vozijo na nego, tega dela niso zmogli opraviti doma. So starejši ljudje, ki tega fizično ne zmorejo, so ljudje, ki pač ne znajo pravilno pristopiti k temu delu in so ljudje, ki preprosto niso uspeli vsak dan najti energije za temeljito česanje predolge dlake svojega ljubljenčka, saj ob delu od doma, skrbi za šolanje otrok na daljavo, preprosto ni bilo več energije ali časa.«