Solze ob obsodbi Chopperja na evtanazijo

18. septembra, 2023
Slika je simbolična.

Oktobra 2021 je na Novi Zelandiji pred veterinarsko kliniko rotvajler Chopper ugriznil veterinarko, ki je utrpela zlom podlahti, štiri vbode ter poškodbo živcev in mišic, zaradi česar je potrebovala dve operaciji.

Chopperjeva skrbnica Helen je psa pripeljala na kliniko, da bi se pogovorila o kastraciji psa.

Po napadu je Chopper preživel kar 271 dni v zavetišču, po lanski neuspeli tožbi pa je bil izpuščen. Letos avgusta pa je bila Helen spoznana za krivo lastništva psa, ki je drugi osebi povzročil hude poškodbe. V svoji izjavi na sodišču je veterinarka dejala, da je bil to najbolj agresiven in neizzvan napad, kar ji je doživela v svoji 22 letni karieri veterinarke, ki je med drugim vključevala tudi delo z agresivnimi in nevarnimi psi.

Helenina odvetnica je vložila prošnjo za oprostitev obtožbe, kar bi pomenilo, da je Helen kriva za prekršek, vendar nima kazenske evidence. Prav tako je iskala izjemne okoliščine, da bi preprečila smrtno obsodbo Chopperja. Vendar ji to ni uspelo, saj je obtožba zahtevala, da Helen dokaže popolno odsotnost napake, kar pa ji po mnenju sodnika ni uspelo. Čeprav je veterinarska v svoji tožbi zahtevala 100.000 dolarjev odškodnine, je sodnik Helen dodelil le povračilo stroškov, ki jih je imela z zdravstveno oskrbo, kar je znašalo slabih 3000 dolarjev. Obsodba, ki je Helen najbolj zabolela, pa je usmrtitev Chopperja, saj je sodnik ocenil, da obstaja velika nevarnost ponovitve dogodka.

Helen in njen sin Ryan sta bila po izrečeni sodbi v šoku. Tudi njuni podporniki, ki se jih je v sodni dvorani zbralo veliko in so jih po izrečeni obsodbi zaradi kričanja in zmerjanja morali pospremiti iz dvorane, menijo, da psi na Novi Zelandiji nimajo nobenih pravic. Mestni svet pa zagovarja, da takšne odločitve sicer nikoli niso lahke in nikoli sprejete lahkomiselno, vendar se vedno v prvi vrsti osredotočijo na varnost skupnosti.