Športanje s psom: na kaj paziti?

Športanje s psom: na kaj paziti?
Lepi, dolgi in ne še preveč vroči dnevi kličejo po aktivnostih na prostem: tek, rolanje, kolesarjenje, pa tudi vzpon na kakšen malo višji hrib.

Marsikdo se bo strinjal, da je v dvoje lepše in bo na športno udejstvovanje vzel tudi svojega zvestega spremljevalca, kar je seveda super, če boste ob tem upoštevali nekaj preventivnih varnostnih nasvetov.

Oprema je pomembna – tudi za psa

Za tek imate posebne čevlje, ko greste na kolo, na plano potegnete pripadajočo kolesarsko opremo. Če na te aktivnosti, vključno z rolanjem, vzamete psa, poskrbite, da bo oprema primerna tudi zanj. Ovratnico naj obvezno zamenja oprsnica. Ta bo pravilna razporedila in ublažila pritisk, ki je v primeru ovratnice skoncentriran zgolj na vratni del in lahko ob povečanih športnih obremenitvah vodi tudi v resne težave.

Navaden povodec zamenjajte s športnim, običajno imajo všito elastiko in tako omogočajo več fleksibilnosti.

Kondicija

Čeprav se pri nekaterih psih zdi, da jim kondicije nikoli ne zmanjka, je za mnoge tek ob kolesu, rolerjih ali tek v dvoje lahko popolnoma nova izkušnja. Ne glede na vrsto športa, začnite vedno na kratke proge in dajte psu dovolj časa, da se privadi na novo obliko gibanja – tek na poleg zahteva tudi fokus psa, saj zanj to pomeni, da se ne more ustaviti ob vsaki travni bilki, ki bi ga utegnila zanimati.

Posebne (karakterne in genetske) značilnosti vašega psa

Tek s psom v gozdu ali kolesarjenje ob morju, s psom, seveda, se za marsikaterega skrbnika sliši kot sanjsko doživetje. Potem pa kmalu sledi razočaranje, saj se psu ne da še na običajen sprehod, kaj šele na kakšno hudo športno udejstvovanje. Potem so tukaj tudi psi, ki že po genetskih predispozicijah niso znani kot zagrizeni športniki (npr. buldogi) ali pa taki, ki imajo tek zapisan že v genih (dalmatinci). Pri izbiri športnih dogodivščin zato ne pozabite upoštevati, da se mora z njimi strinjati tudi vaš pes.

Če pa si kosmatega prijatelja že v osnovi izbirate zato, da bo z vami športal, se predhodno pozanimajte, kakšne so njegove glavne pasemske značilnosti.

Lena Gregorčič