Aktualno

Spoznajte Elddir, prvo pasjo zvezdo revije Moj pes

foto: Tadej Gudan
Zmagovalka našega prvega natečaja Pasje zvezde je Elddir, psička pasme sibirski haski, ki šteje leto in osem mesecev.

Z družino Novak živi v stanovanjski hiši v Ljutomeru, obožuje sneg, ima močan in temperamenten značaj in je izjemno čustvena.

Družino Novak sestavljajo mama Darja, oče Damjan, starejši sin Nino in mlajši Filip, oba študenta. Prav ta sta si od nekdaj želela sibirskega haskija. Ko se je želja pojavila še pri Darji in nekaj časa zorela, so se na božični dan leta 2017 odločili, še isti dan našli vzreditelja na Hrvaškem in pridružila se jim je Elddir. Ime ji je izbral Filip, in sicer po vili iz nadaljevanke o Harryju Potterju.

To je njihov prvi družinski pes. Darja je imela kot mladenka pse manjših pasem, zato je bil prihod sibirskega haskija kar precej drugačna izkušnja. »Priznam, da sem bolj ‘kavč tip’ in malo sem bila vseeno šokirana, koliko aktivnosti tak pes potrebuje. Toda danes me vidite sredi zime v popolni zimski odpravi, kako se z Elddir sprehajava in prav všeč mi je,« nam pove Darja, ki prizna, da se ne bi še enkrat odločila na tak način kupiti psa. Vzreditelj se namreč v prvih mesecih ni veliko ukvarjal s psičko in zato je ob prihodu štirinožne članice družino Novak čakalo veliko dela. »Pravi luksuz je, kaj naredijo za bodoče skrbnike odgovorni vzreditelji,« pravi Darja.

foto: Tadej Gudan

A danes je z Elddir že mnogo lažje. Obožuje sprehode, ne glede na to, ali se odpravijo v bližnji mestni park, na polje ali pa po mestu. Brez težav prenaša tudi daljše vožnje in s seboj jo vzamejo povsod, tudi na morje. Izognejo pa se najbolj vročim mesecem. Posebej rada pa ima Elddir sneg in je tam »kot majhen otrok, ko dobi bombon,« pravi Darja, ki sicer psičko opiše kot močno, temperamentno, čustveno in tudi izjemno trmasto. Rada ima druge živali in ljudi, včasih to pokaže z malce pretiranim skakanjem, vendar »bomo tudi to uredili,« pove sogovornica, ki ima s psičko opravljen izpit za vodnika psa spremljevalca. Zelo radi tudi obiskujeta poligon Kinološkega društva v Bakovcih, kjer ima Elddir pasje prijatelje in kot pravi Darja, jima tu vedno radi pomagajo pri vzgoji in reševanju težav, če se pojavijo.

foto: Tadej Gudan

Letos so se prvič udeležili tekmovanja vlečnih psov v Hrašah. Elddir in 14-letni Marko, ki je tekel z njo, sta osvojila 2. mesto. Pravi uspeh, sploh če upoštevamo dejstvo, da sta se Marko in Elddir ta dan prvič spoznala. Za sodelovanje so se domenili kar na spletu s pomočjo ene izmed skupin, ki združuje ljubitelje polarnih pasem. Člani te skupine so Darji pri začetnih težavah s psičko izjemno pomagali z nasveti in danes so kot ena velika družina.

Življenja brez Elddir si Novakovi več ne predstavljajo. »Vsi smo se v trenutku navezali nanjo,« pravi sogovornica, ki je uradno sicer njena skrbnica, vendar pa je Elddir družinski pes; od vseh torej. Je njihov peti družinski član, skupaj bivajo v hiši. »Najprej je bil njen kavč, počasi pa si je tudi že izborila prostor v spalnici,« v smehu pove Darja. Starejšemu sinu Ninu je psička tudi inspiracija pri umetniškem ustvarjanju iz lesa – odkar imajo Elddir, namreč izdeluje tudi obeske z imeni za pse.

Prav ganljivo je slišati, ko nam mama Darja za konec pove še, kako zelo jih je nova članica povezala: »Elddir nas je res izjemno povezala. Četudi otrokoma včasih ni do pogovarjanja, se je z Elddir to spremenilo. Kar naenkrat smo se morali začeti pogovarjati o tem, kdo bo šel na sprehod, kdo bo kdaj doma, veliko se pogovarjamo o tem, kaj se je zgodilo z njo. Elddir je kot naša skupna tema, ki nas druži.«

Špela Šimenc

error: Kopiranje teksta ni mogoče.