Suki – psička, ki lastnici vsak dan rešuje življenje

23. novembra, 2021
Da so psi naravnost neverjetna bitja, smo zapisali že večkrat, tokrat pa bomo kot dokaz predstavili zgodbo psičke Suki.

Suki svojo skrbnico Kendro vsak dan opozarja na prisotnost glutena v hrani.

»Če gremo v restavracijo, pod njen smrček postavim krožnik z jedjo, ona pa ugotovi, ali je v hrani prisoten gluten ali ne,« pravi Kendra. »Če Suki v hrani zavoha prisotnost glutena, mi to pokaže tako, da dvigne svojo tačko. Če pa v hrani glutena ni, se s smrčkom dotakne moje noge,« dodaja.

Kendra ima namreč celiakijo, kronično sistemsko avtoimuno bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Gluten lahko povzroči okvaro sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji hrane. Bolniki imajo zaradi tega prebavne motnje, velikokrat pa pride tudi do pomanjkanja osnovnih sestavin hrane, kot tudi do pomanjkanja mineralov in vitaminov. Pogosto so prizadeti tudi drugi organski sitemi, saj je celiakija bolezen, ki prizadene celoten organizem in se kaže s številnimi resnimi zapleti.

Da do njih ne bi prišlo, je edina rešitev življenjski stil brez glutena. »Preden smo Suki popolnoma izšolali za zaznavanje glutena v hrani, sem dobila recept za nove antibiotike. Ko sem vzela tableto, sem se počutila zelo slabo. Mislila sem, da sem zaužila nekaj slabega, a potem, ko sem bila bolna in s hudimi bolečinami že cela dva tedna, se je izkazalo, da je bil v teh tabletah gluten,« poudarja Kendra. To ji je zatem, ko so jo popolnoma izšolali, dokazala tudi Suki, saj je ob škatlici tablet takoj dvignila tačko.

»Suki je ljubeča in zabavna psička z izjemno osebnostjo,« je prepričana Kendra. S svojo lastnico se Suki odpravi tudi po nakupih, saj tudi skozi vrečke z živili zazna, v katerih je prisoten gluten. »Suki je izjemna, saj moje življenje rešuje prav vsak dan,« o njej še pravi njena lastnica. S Suki sta razvili tesno prijateljstvo, zato ne preseneča, da si življenja brez nje sploh ne predstavlja.

Katja Željan