Aktualno

Ta pasma ostane mladiček najdlje časa

Psi odraščajo različno hitro, kar je v največji meri odvisno od njihove velikosti in pasme. Najdlje naj bi mladiček ostal zahodnovišavski terier.

Načeloma velja, da večji psi odraščajo počasneje kot manjši: po navedbah strokovnjakov naj bi bile večje pasme psov mladički tja do 15. meseca starosti, manjše pasme pa do 9. meseca.

Zdaj so strokovnjaki prišli do t.i. starostnega računalnika za pse, s pomočjo katerega so poskušali preračunati, katera pasma ostane mladiček najdlje časa. Pri tem so upoštevali več faktorjev, od pričakovane življenjske dobe in velikosti pasme, do njenega temperamenta, igrivosti in prisrčnosti.

Pri upoštevanju vseh omenjenih kriterijev so strokovnjaki kot pasmo, ki ostane mladiček najdlje časa, na prvo mesto postavili zahodnovišavskega belega terierja, čigar povprečna življenjska doba znaša med 13 in 15 leti.

Zahodnovišavski beli terier izhaja iz Škotske. To je zelo inteligenten, radoživ, radoveden in ljubezniv pes. Velja za eno najbolj priljubljenih družnih pasem nasploh in enega najbolj ljubeznivih terierjev. Kljub temu da so zelo vdani in navezani na človeka, pa to niso naročni psi, ki bi se pustili crkljati. Potrebujejo veliko pozornosti, vendar bolj v obliki igre in aktivnosti, kot pa nežnosti. Njihovo šolanje je lažje kot pri večini terierjev, čeprav so prave male energijske bombe. So družabni, zabavni psi, ki se najboljše počutijo v živahnem, aktivnem gospodinjstvu.

Katja Željan

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.