Ta vikend DZZŽ Ljubljana pripravlja spletno izobraževanje za nove prostovoljce

12. novembra, 2020
Fotografija je simbolična
Društvo za zaščito živali (DZZŽ) Ljubljana ta vikend pripravlja spletno izobraževanje za bodoče prostovoljce.

Tudi to jesen bodo v svoje vrste z veseljem sprejeli nove aktivne člane – prostovoljce. V soboto, 14. novembra., in nedeljo, 15. novembra., tako med 17. in 19. uro organizirajo izobraževanje z naslovom Osnove zaščite živali, na katerem se bodo govorili o različnih temah.

Med njimi bodo tematike o društvu, zavetiščih in inšpekciji, o domačih in divjih živalih, o uličnih mačkah in psih ter o trajnostnem pristopu k zaščiti živali. Če vas zanima delo v društvu, je torej zdaj pred vami dobra priložnost. Po elektronski pošti boste prejeli vse informacije glede članstva in članarine, pa tudi vabilo na izobraževanje.

Kot poudarjajo v DZZŽ Ljubljana, so zelo veseli vsakogar, ki je pripravljen del svojega prostega časa nameniti delovanju društva. Če bi želeli tudi sami pisati lepše zgodbe za živali, se jim lahko pridružite kot aktivni član. Za aktivno prostovoljsko delo v društvu je včlanitev obvezna. Na ta način namreč zagotovijo, da se vsak aktiven prostovoljec zaveda pravil društva, se zaveže delovanju v skladu z društvenimi smernicami in tako prispeva k njihovim prizadevanjem za dobrobit živali. Če ne želite ali ne morete biti aktivni član društva, pa bi vseeno želeli pomagati, lahko postanete njihov podpornik. Podpornik društva lahko postanete s podpisom pristopne izjave in plačilom letne podpore za tekoče leto.

Med prostovoljci društva so ljudi najrazličnejših izobrazb, poklicev in interesov. »Nove moči so vedno dobrodošle in vsako znanje ter izkušnje pridejo prav,« pravijo v društvu. Ker je njihovo delo povezano predvsem z osveščanjem in izobraževanjem, za aktivno sodelovanje potrebujete znanje slovenščine. Precej komunikacije društva poteka po elektronskih poteh, zato želijo, da so prostovoljci osnovno informacijsko pismeni (predvsem e-pošta) ter imajo dostop do interneta.

»Prostovoljstvo je nekaj, kar počnemo v prostem času in tega imajo nekateri več kot drugi, predvsem pa je to čas, ki ga po lastni volji namenimo društvu. Tu gre torej za priporočilo, ne za zahtevo: če vam že zdaj močno primanjkuje prostega časa, s prostovoljstvom morda raje počakajte, saj boste kot prostovoljec mnogo bolj uspešni in zadovoljni, če mu boste lahko namenili vsaj nekaj ur na mesec. Volja do dela in učenja pa je verjetno najpomembnejša lastnost, ki jo mora imeti vsak naš prostovoljec,« se izpostavljajo v društvu.

Naslednje lastnosti niso pogoj, so pa vsekakor zaželene. Ker pogosto potrebujejo kakšen prevoz ali pa se kam odpravimo, sta vozniški izpit in lasten prevoz zelo dobrodošla. Še bolj dobrodošla so specifična znanja z različnih področij (npr. biologija, veterina, pravo, komuniciranje, tekstopisje, grafično oblikovanje, odnosi z mediji, fotografija … ). Nenazadnje so zelo veseli tistih, ki so pripravljeni čez čas in ob primerni podpori prevzeti tudi malce zahtevnejše organizacijske in morda celo vodstvene naloge.

Katja Željan