Test: Kako rad vas ima vaš pes?

3. septembra, 2020
Ste se kdaj vprašali, kako rad vas ima vaš kuža, koliko mu pomenite? Je ljubezen povezana s priboljški ali gre za nekaj več?

To lahko ugotovite s pomočjo spodnjega testa. Beležite si, katere barve je vaš odgovor pri vsakem vprašanju. Tista barva, katere zberete največ, je vaša – na koncu članka si preberite še ‘rešitev’.


Vprašanje 1: V roke vzamemo ključ, kot da želimo oditi iz hiše oz. stanovanja. Kako se bo na to odzval vaš pes?

ZELENA: Če gremo iz hiše brez psa, mu ponudimo kost za žvečenje ali igračo iz trde gume. Stanovanje lahko mirno zapustimo, pes bo ostal povsem miren.

RDEČA: Pes nas sicer opazuje, a mirno obleži na svojem prostoru, saj ga nismo povabili s seboj.

RUMENA: Za psa nekaj povsem vsakdanjega, nič posebnega, če brez njega odidemo zdoma.


Vprašanje 2: Po več urah odsotnosti se vrnemo domov. Kako se bo vedel naš pes?

RDEČA: Čaka nas pri vratih in se veseli, ker nas je zagledal. Veselo maha z repom, pozdravlja nas, iskreno se veseli našega prihoda.

ZELENA: Ob našem prihodu imamo poseben ritual. Odpremo vrata, vstopimo, odložimo bundo, se sezujemo in šele potem pride pes in nas pozdravi, za nagrado dobi priboljšek.

RUMENA: Ko pridemo domov, pes mirno leži, naš prihod ga ni niti najmanj vznemiril.


Vprašanje 3: Smo na travniku. Na tla položimo priboljšek, tako da ga pes lahko vidi. Nato gremo z njim kakšen meter naprej in se začnemo z njim ukvarjati. Naš pomočnik medtem priboljšek pobere in se z njim v roki odstrani. Kako se na to odzove naš pes?

RDEČA: Pes ostane z nami. Navsezadnje počnemo z njim nekaj, kar mu je všeč.

RUMENA: Pes začne vohljati po tleh, saj je ob nekaj, kar mu pripada.

ZELENA: Pes nas zapusti, steče za pomočnikom in skuša priti do priboljška.


Vprašanje 4: Po sprehodu se nekje usedemo in beremo knjigo. Kako se bo medtem vedel naš pes?

RDEČA: Ulegel se bo tako, da se nas bo dotikal, z nami želi imeti telesni stik in nam vrača pogled.

RUMENA: Ulegel se bo kjerkoli v hiši in bo mirno počival.

ZELENA: Začne nas izsiljevati, hoče imeti ”akcijo”. Damo mu kost za žvečenje in pes se umiri.


Vprašanje 5: Sedimo v sobi s svojim sitim in dobro sprehojenim psom. Pes nas pogleduje, vrnemo mu pogled in zazehamo. Kaj bo storil vaš pes?

ZELENA: Izvedel bo kakšen trikec, za kar bo pričakoval nagrado.

RDEČA: Vrnil nam bo pogled in bo pri tem prisrčno zazehal.

RUMENA: Umaknil bo pogled oz. bo pogledal stran.


Vprašanje 6: Kaj bo storil naš pes potem, ko je že dobil večerjo in je že opravil večerne fiziološke potrebe?

RDEČA: Prišel bo k nam, vesel bo, če ga bomo malce počohali, potem pa se bo ulegel tik ob naših nogah.

RUMENA: Odcapljal bo na svoj prostor in zaspal.

ZELENA: Še enkrat bo pogledal v svojo posodico in, če je ta prazna, nas bo začel nadlegovati, da bi mu dali še kaj za pod zob.

REŠITEV

ZELENI TIP

Imamo psa, ki ga zlahka motiviramo, a predvsem s pomočjo hrane oz. s priboljški. Njegovo načelo je: ”Ljubezen gre skozi želodec”, česar pa seveda ne smemo razumeti dobesedno. Morali se bomo potruditi in malce poglobiti povezavo s svojim psom, ampak brez uporabe priboljškov. Ni prav, da bi bili pri svojem psu priljubljeni predvsem kot dajalec priboljškov. Vzemimo si za psa več časa, namenimo mu več ljubkovanja, igrajmo se z njim in iščimo z njim vidni stik.

RUMENI TIP

Med nami in našim psom, na splošno povedano, ni kdove kako prisrčnega sožitja, kuža ne kaže kakšne prave ljubezni do nas. Ob tem moramo povedati, da so pač psi, ki so po naravi zelo neodvisni, ki vsaj navzven ne pokažejo kakšne velike navezanosti na svojega človeka. Vzroki za takšen odnos pa lahko tičijo tudi v slabi in napačni socializaciji oz. v življenjskih izkušnjah. Če smo s svojim psom zadovoljni in je dovolj poslušen in ubogljiv, je stvar povsem v redu.

RDEČI TIP

Res imamo srečo! Vemo, da imamo psa, ki nas ima rad, z njim imamo čudovito povezavo. Ceni nas kot osebnost in ne, kot da smo kakšen prehranski avtomat. Rad je v naši bližini in jo išče, čeprav za to ne dobi nikakršne nagrade, k temu ga sploh ni treba spodbujati. Med nami in našim psom vlada popolno zaupanje. Pes čuti do nas globoko naklonjenost in marsikakšen skrbnik vama vajino sožitje zavida.

Rok Šolar, objavljeno v reviji Moj pes