Tigrica v živalskem vrtu v New Yorku okužena z koronavirusom

Fotografija je simbolična
Tigrica Nadia v živalskem vrtu v Bronxu v New Yorku je postala prva svoje vrste, okužena z novim koronavirusom. Kako se je okužila, še ni jasno.

Najverjetneje se je tigrica okužila prek zaposlenega, ki ne kaže znakov bolezni. Tigrico so testirali potem, ko je pričela suho kašljati. Enake simptome kažejo tudi nekateri ostali tigri in levi.

”Ni znano, kakšen bo potek bolezni pri velikih mačkah, saj se bolezen kaže pri vsaki vrsti drugače. Podrobno jih bomo opazovali in spremljali dogajanje,” so povedali v živalskem vrtu, kjer pričakujejo, da bodo mačke popolnoma okrevale.

Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da ni nobenih dokazov, da bi se virus lahko prenašal s psa, domače mačke ali drugih živali na človeka.

Kljub temu se v teh časih svetuje določena stopnja preventive. ”Vseeno je previdnost vedno dobrodošla. Zaščita pred potencialnim virom okužbe živalskega izvora zajema izogibanje nepotrebnim stikom z neznanimi živalmi in obvezno umivanje in razkuževanje rok po stiku z živalmi, poleg tega pa je potrebno poskrbeti, da so meso, mesni proizvodi in jajca pred zaužitjem dobro termično obdelani,” so zapisali na straneh Veterinarske fakultete. O tem, kako v tem času ravnati z domačimi ljubljenčki, pa smo pisali tukaj.

Do danes so sicer znani zgolj trije primeri okužbe pri psih in mačkah – dva pri psih iz Hong Konga in eden pri domači mački iz Belgije. Vse tri živali so živele v tesnem stiku s svojimi lastniki, ki so bili okuženi.