Toplotni udar zahteval že drugo žrtev

9. julija, 2020

Iz Centra za živali Moste so minuli teden sporočili, da so obravnavali letošnji prvi primer toplotnega udara pri kužku, pred kratkim pa je zaokrožila vest, da je bil toplotni udar usoden še za enega psa.

V Centru za živali Moste psu niso mogli več pomagati, zato je kužek poginil, so pa v vednost dodali, da je bila še pol ure po poginu njegova rektalna telesna temperatura višja od 43°C. Vse lastnike psov zato opozarjajo, naj v vročih dneh ne sprehajajo svojih ljubljenčkov po soncu in jih ne puščajo v avtomobilu ali v atriju stanovanja. Odsvetujejo tudi vse aktivnosti na prostem med 10 in 18. uro, če je dan sončen in vroč. »Temperature v zaprtih prostorih se neverjetno hitro višajo in so zato lahko usodne za vsako živo bitje, ki se tam nahaja. Čuvajte jih in prosimo, uporabljajte zdravo pamet,« so med drugim zapisali.

Kot je znano, so psi bistveno bolj občutljivi na vročino kot ljudje, saj v koži nimajo žlez znojnic, ampak telesno temperaturo uravnavajo predvsem z oddajanjem toplote s sopenjem. »Že pri zunanji temperaturi 22–25°C psi zmanjšajo telesno aktivnost in iščejo prostor za počitek v senci ali na hladnih tleh. Pri zunanji temperaturi nad 28–30°C mehanizmi ohlajanja ne zadoščajo več in telesna temperatura začne naraščati. Če torej temperatura okolja preseže kompenzatorne meje pasjega hladilnega mehanizma, lahko pride do pregrevanja in toplotnega udara,« opozarjajo v Veterinarstvu Trstenjak-Zajc d.o.o. Posebno občutljive so brahicefalne pasme – to so pasme s kratkimi gobčki (mops, angleški ali francoski buldog, pekinčan).

Daleč najpogostejši vzrok nastanka toplotnega udara s smrtnim izidom pri psih je puščanje živali v zaprtem avtomobilu. V zaprtem avtomobilu ob sončnem vremenu temperatura po petih minutah naraste za 4°C, po desetih minutah za 7°C, po tridesetih minutah za 16°C in po eni uri za 26°C. »Tako pri zunanji temperaturi 34°C temperatura v avtu po 30 minutah doseže 50°C in po eni uri 60°C. Tudi če avto stoji v senci ali če pustimo nekoliko odprto okno, je naraščanje temperature v vozilu lahko za žival usodno,« še opozarjajo v Veterinarstvu Trstenjak-Zajc d.o.o.

Katja Željan