Tragedija v Mengšu: je sovražnost do posameznih pasem res rešitev?

Po družabnih omrežjih je moč zaslediti več komentarjev, ki nakazujejo na sovražnost in neposredne napade na pse, določenih pasem ali kar na vse pse.

Situacija grozljive tragedije, ki se je zgodila v Mengšu nam je znana le iz medijev, zato se odzivamo le na komentarje, ki jih te dni prebiramo pod objavami ob novici napada psa na osemletno deklico.

Vsak napad psa na človeka se zgodi izključno zaradi občutka ogroženosti! Noben pes ne načrtuje uboja vnaprej. Psi se le odzivajo na za njih kritične dejavnike iz okolja. Pes ne prepoznava, kdo je odrasel človek, pomemben politik, znana osebnost ali majhen otrok. Pes lahko prepozna le grožnjo ob približevanju določene osebe.

Dejstvo je, da se večina psov, ki živijo na dolgotrajnih privezih, praktično 24 ur na dan uči, kako se spopadati z nenehnimi dražljaji iz okolja. Psi, ki so privezani, se počutijo bistveno bolj ogrožene, saj v za njih kritičnih situacijah takorekoč nikoli nimajo možnosti umika.

Vendar to nikakor ne pomeni, da je potrebno vse pse na verigah usmrtiti, ker obstaja večja verjetnost za pojav agresivnih reakcij. To dejstvo naj nam bo le v poduk, da za optimalno vedenjsko stanje psa le-ta potrebuje ustrezno socializacijo in vzgojo. Skrbi nas, da bo po tej grozljivi tragediji, veliko več skrbnikov že ob samem izražanju miritvenih signalov (renčanje), v strahu in nevednosti izhod našlo v skrajnih situacijah, ki nikakor ne bodo v prid psom.

Nobenih potreb ni po izključevanju določenih pasem psov. Vsi psi delujejo po istem načelu naravnih vedenj in nagonov. Na skrbnikovi strani pa je, da jih zna ustrezno upoštevati in zadovoljevati. Predvsem pa, da se ob pojavu določenih nezaželenih vedenj čimprej obrne po strokovno pomoč.

Dejstvo pa je, da je žal tudi med vrstami pasjih inštruktorjev moč zaslediti čedalje več porasta ob uporabi averzivnih (povzročajo bolečino) metod za doseganje želenih vedenj. Za psa to pomeni, da se na način kaznovanja (povzročanja bolečine) “uči”, katera vedenja niso zaželena. Tak odnos ne more nikoli temeljiti na zaupanju in tak odnos s psom, ne bo nikoli v korist obema.

Katjuša Rajovec (Zavod Muri)