Trgovina s psi postaja donosen posel: 586 psov v inšpekcijskem postopku

10. aprila, 2022
 Blanka Markovič Kocen, urednica revije Moj Pes

Nakup psa preko spleta je lahko zelo tvegano početje, kajti mnogokrat gre za prevaro! Zlasti kar zadeva »rodovniške pse brez rodovnikov«. Teh, kot vemo, ni.

Prodajalci vzamejo zajetno aro, potem pa se morebiti sploh ne oglasijo več ali, še huje, prodajo vam bolnega psa Zato previdnost nikakor ne bo odveč.

Policija ukrepa le izjemoma

Prave »pasje verige« potujejo s farm vzhodne Evrope in Balkana proti zahodu, prevzemi kužkov se dogajajo večinoma ponoči, na parkiriščih ob avtocestah, da kupec niti ne vidi dobro, kaj je dobil. Policija zoper prevarante ukrepa le izjemoma, sankcije so v rokah inšpekcije, ki očitano pasivnost zanika.

586 psov iz tujine v inšpekcijskem postopku

Po podatkih centralnega registra psov je bilo v letih 2020 in 2021 v Sloveniji registriranih 46.163 psov. Od tega jih je bilo 11.656 pripeljanih iz tujine, pri 586 psih je bila dokumentacija nepopolna.

In kako inšpektorji ukrepajo v primeru prijave tovrstne trgovine? »Vsi primeri, kjer je bila ugotovljena nepopolna dokumentacija in s tem postavljen sum nelegalnega premika psa v Slovenijo, so bili obravnavani v inšpekcijskem postopku,« odgovarjajo z Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pes brez potnega lista ne more vstopiti v Slovenijo

Policija ukrepa le izjemoma, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pa na meji ne opravlja nadzora, razen na Mejnih veterinarskih postajah na Letališču Brnik in v Luki Koper. Mora pa lastnik psa po prihodu v Slovenijo psa registrirati v Centralnem registru hišnih živali. Vsak pes, ki pride na ozemlje Slovenije oziroma EU, mora izpolnjevati veterinarske pogoje za vstop v EU. Te pogoje določajo EU predpisi. Potepuški pes, ki ni označen in nima potnega lista, ne sme biti uvožen v Slovenijo.

Zadnji primeri prijav

Policija bi lahko  ukrepala,  če  bi  pristojne  veterinarske institucije ugotovile,  da  so  bili  psi med prevozom ali pri vzreji podvrženi mučenju. Sankcije  za  storilce  kaznivega  dejanja Mučenje živali so denarna kazen ali
zapor  do enega leta.

Med zadnjimi primeri prijav Policija navaja marec  2017, ko je na Fernetičih FURS ustavil vozilo s 37 psi, namenjenimi v Italijo. Januarja  2018  pa je Policija v Ljubljani ustavila  vozilo, v katerem so našli 27  psov  iz  Francije, namenjenih v Srbijo. Prevoz 107 psov z Madžarske v Italijo pa so septembra 2018 prestregli v Murski Soboti.