Aktualno

Trgovina s psi postaja donosen posel

Če za čistokrvnega psa niste pripravljani ali ne morete odšteti 1.500, 2.000 evrov ali celo več, se zadovoljitev  te želje ponuja na spletu. Tu najdemo izjemno veliko in pestro ponudbo pasjih mladičkov, tudi takšnih, ki jih pri vzrediteljih ni. A bodite previdni – to je tvegano početje, kajti zelo verjetno gre za prevaro!

Prodajalci vzamejo zajetno aro, potem pa se morebiti sploh ne oglasijo več. Še huje pa je, če vam prodajo bolnega psa, kar ni redkost, ki lahko kmalu po prevzemu celo pogine.

Prave »pasje verige« potujejo  s farm vzhodne Evrope in Balkana proti zahodu, prevzemi kužkov se dogajajo večinoma ponoči, na parkiriščih ob avtocestah, da kupec niti ne vidi dobro, kaj je dobil. Policija takim prevarantom stopi na prste le, če jih zaloti ob rednem delu, sankcije so v rokah inšpekcije, ki očitano pasivnost zanika.

Zakaj inšpekcija ne ukrepa?

Po podatkih centralnega registra psov je bilo v letih 2020 in 2021 registriranih 46.163 psov. Od tega jih  je bilo 11.656 pripeljanih v Slovenijo iz tujine, pri 586 psih je bila dokumentacija nepopolna. Vsi primeri, kjer je bila ugotovljena nepopolna dokumentacija in s tem postavljen sum nelegalnega premika psa v Slovenijo, so bili obravnavani v inšpekcijskem postopku, so se na omenjene očitke inšpekciji odzvali z Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Psi se v večini primerov prevažajo z dokumentacijo za t.i. nekomercialne premike, to je premik psa v spremstvu lastnika. Dodatno je bilo v sodelovanju s policijo obravnavanih in zaključenih 18 primerov, pri katerih je bilo ugotovljeno, da so pse v Slovenijo pripeljali na nezakonit način. V letu 2021 je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obravnavala en primer pasje tovarne.

In kako inšpektorji ukrepajo v primeru prijave tovrstne trgovine? »Vsi primeri, kjer je bila ugotovljena nepopolna dokumentacija in s tem postavljen sum nelegalne premika psa v Slovenijo, so bili obravnavani v inšpekcijskem postopku,« odgovarjajo s pristojnega ministrstva.

Nadzor nad transportom psov na mejah

Uprava RS  za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ne opravlja nadzora na meji, razen na Mejnih veterinarskih postajah na Letališču Brnik in v Luki Koper. Mora pa lastnik psa po prihodu v Slovenijo psa registrirati v Centralnem registru hišnih živali. Vsak pes, ki pride na ozemlje Slovenije oziroma EU, mora izpolnjevati veterinarske pogoje za vstop v EU. Te pogoje določajo EU predpisi.

Potepuški pes, ki ni označen in nima potnega lista, ne sme biti uvožen v Slovenijo. Premik psa iz tretjih držav, torej držav, ki niso članice EU, je uvoz. Pogoji za vstop na ozemlje EU za psa, ki spremlja svojega lastnika na potovanju in je premik netrgovske narave, so nekoliko blažji, kot če gre za premik psa z namenom spremembe lastništva, bodisi da gre za enega ali več psov. V tem primeru gre za uvoz psa in tak pes mora izpolnjevati predpisane pogoje za trgovski premik, o uvozu pa je treba obvestiti tudi pristojni Območni urad UVHVVR.