Tudi v Sloveniji bodo šolali pse za odkrivanje koronavirusa

29. aprila, 2021
Ponekod po svetu že svoje delo in to zelo uspešno opravljajo psi, ki odkrivajo koronavirus. Kaj pa v Sloveniji, si lahko tudi obetamo take pasje pomočnike?

Bo tudi Slovenija dobila pse, ki bodo izšolani za odkrivanje bolezni Covid-19?

»Pod okriljem Kinološke zveze Slovenije (KZS) bo v kratkem osnovana delovna skupina vodnikov, ki se bo posvetila šolanju psov za ta namen,« pravijo na KZS. Izpostavijo, da je tako šolanje zahtevno, predvsem zaradi tega, ker se uporablja biološki material.

»Navezali smo stik s finskimi kolegi, ki so v sodelovanju z univerzo v Helsinkih na tem področju naredili velik napredek,« povedo na KZS. Prepričani so, da imajo glede na strokovno znanje svojih članov »odličen potencial za takšno delo«.

Predviden čas za šolanje psov je pet do šest mesecev, ob tem pa pozivajo vse pristojne institucije, kot sta Ministrstvo za zdravje in NIJZ, ki bi lahko pomagale tako pri zagotavljanju materialov za šolanje pa tudi finančno pomoč.

Kot pravijo na KZS, je uporaba psov za odkrivanje korona virusa pri ljudeh primerna predvsem zaradi hitrega pregleda določene skupine, na primer na prireditvah, letališčih. Sam pregled je za posameznika manj obremenjujoč, hkrati pa za izvajalce nadzora tudi finančno ugodnejši. V tujini na ta način izšolane pse že uspešno uporabljajo na letališčih, stadionih, bolnišnicah in drugje.

Da je takšno šolanje psa v Sloveniji smiselno, se strinja tudi prof. dr. Aleksandra Domanjko Petrič, dr. vet. med., z ljubljanske veterinarske fakultete. Predlaga, da bi v ta namen šolali pse, ki so že izšolani za odkrivanje določenih substanc, na primer službene policijske pse, uporabni pa bi bili tudi psi, ki so šolani za iskanje oseb. Pravi, da bi jih lahko šolali usposobljeni vodniki. Tak način uporabe psov se strokovnjakinji zdi zelo smiseln, saj bi lahko s pomočjo izšolanega psa naredili ožji izbor potencialno okuženih, ki bi jih potem dodatno testirali.

Andreja Šalamun