Aktualno

Upokojeni vodnik službenega psa bo lahko obdržal psičko Dono

Fotografija je simbolična

“Opozorimo Policijo, da se s takšnim načinom obravnavanja živih, čutečih bitij, ki so v službi varovanja človeka, ne strinjamo – pomagajmo psički, da konec življenja dočaka s človekom, ki mu je zanjo mar, pomagajmo človeku!” so včeraj z društva AniMa Animals Matter poslali prošnjo na Ministrstvo za notranje zadeve in drugim pristojnim inštitucijam, da naj tako posredujejo in pomagajo  pri posvojitvi 9-letne psičke s strani njenega petletnega vodnika, sedaj upokojenega policista.

Pravilnik o službenih živalih v Policiji že omogoča policistu vodniku, da ob upokojitvi obdrži službenega psa. “S posodobitvijo in prilagoditvami pravilnika pa bomo vanj vključili tudi zakonsko opredelitev, da so živali čuteča živa bitja, in v največji možni meri omogočili nadaljevanje skupne poti upokojenega policista vodnika in službenega psa,” so danes sporočili z Notranjega ministrstva.

“Policist vodnik je pred upokojitvijo podal vlogo za neodplačen prenos v njegovo last dveh službenih psičk policije, starih 12 in 8 let, ki ju je imel v uporabi kot policist vodnik službenega psa. Za službeno psičko Piko, staro 12 let, je bil pristojni službi ministrstva že podan predlog za sklenitev neposredne pogodbe o neodplačnem prenosu v njegovo last in posest. Osemletna službena psička Dona predhodno ni bila izločena iz uporabe, da bi jo bilo mogoče neodplačno prenesti v last vodniku,” so pojasnili.

Dodali so, da razumejo tesno vez, ki se splete med vodnikom in službenim psom, zato so vodnika takoj poklicali in mu zagotovili, da bodo skupaj s strokovnimi službami poiskali ustrezno rešitev. Tako so mlajšo službeno psičko Dono nemudoma (včeraj) veterinarsko pregledali in na podlagi rezultatov tega pregleda je bila sprejeta odločitev, da jo iz starostnih in zdravstvenih razlogov izločijo iz uporabe.

To pomeni, da bo vodnik lahko obdržal tudi psičko Dono in bosta zopet skupaj.

Poleg tega Direktorat za policijo in druge varnostne naloge skupaj s pristojno službo Policije že pripravlja spremembo pravilnika, ki bo v podobnih primerih omogočal odločitev v korist živali, posodobili pa ga bodo, tako ministrstvo, tudi v skladu z veljavno zakonodajo, ki živali opredeljuje kot čuteča bitja.

“Včeraj smo v Kabinet ministrice prejeli tudi poziv Društva za dobrobit živali AniMa, ki mu bomo pojasnili rešitev konkretnega primera in da že pripravljamo spremembe pravilnika. Te bodo omogočile nadaljevanje skupne poti upokojenega policista vodnika in službenega psa, kar bo veljalo za vse podobne primere,” so še dodali.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.