V Iowi rešili 500 psov v grozljivem stanju

16. novembra, 2021
Danielu Gingerichu, vzreditelju psov iz Iowe, so za vedno prepovedali vzrejo in prodajo psov, potem ko so na njegovi farmi našli kar 500 psov v groznem stanju in jih rešili.

Psi so imeli udrte oči, štrleča rebra zaradi podhranjenosti in zamotano dlako, rešili pa so jih iz hleva, ki je bil prekrit s konjskim gnojem in različnimi iztrebki.

Gingericha, sicer doma iz mesta Seymour v Iowi, so v zadnjih šestih mesecih obtožili kršenja pravic živali najmanj stokrat. Prav tako naj bi bolne pse večkrat skrival pred inšpektorji. Zdaj je sodišče odločilo, da za 514 psov ni bilo ustrezno poskrbljeno, saj jim Gingerich ni omogočil ustrezne veterinarske oskrbe, kakovostne hrane, pitne vode in namestitve, ki bi bila varna in higienska.

Sodnik je Gingerichu trajno prepovedal nadaljnjo vzrejo in prodajo psov, hkrati pa mu naložil, da mora pse predati Društvu za zaščito živali iz Iowe. Gingerich je bil sicer registriran vzreditelj psov od oktobra 2019.

Policisti in predstavniki Ameriškega združenja za preprečevanje krutosti nad živalmi so po zasegu psov povedali, da so bili ti v grozljivem stanju. Veliko jih je trpelo zaradi bolečih poškodb in bolezni, nekateri pa so bili stlačeni v kletke, ki so bile za njihovo velikost občutno premajhne.

Nekatere pse so odpeljali v zavetišča, drugi so ostali na Gingerichevi farmi, kjer so deležni ustrezne dnevne oskrbe s strani vseh, ki se trudijo za dobrobit živali.

Katja Željan