V karanteni posvojene živali niso več tako privlačne in aktualne?

28. maja, 2020
Strah, da bo med karanteno mnogo živali, kot v nekaterih drugih državah, ostalo brez strehe nad glavo je bil pri nas k sreči odveč.

Celo več je bilo posvojitev, kar pa ima očitno tudi svojo temno plat …

Na Facebook strani Žverca, društvo za pomoč živalim so objavili objavo, kjer so izpostavili prav to problematiko (o kateri boste lahko brali tudi v aktualni številki revije Moj pes, ki izide v začetku junija). Takole so zapisali:

”Saj veste, za nami je obdobje povezovanja družin, šolanja in službovanja na domu, topline in povezanosti med bližnjimi, ki pazijo drug na drugega … tudi najdene živalice so v tem obdobju pri mnogih dobile dom, kljub opozorilom, da tako življenje ne bo trajalo večno. Nekateri so se odločili vzeti k sebi oz. ‘rešiti’ žival iz zavetišča, nekateri so jih našli in seveda z vsem veseljem (še posebej otrok) obdržali, nekateri pa so jih ‘našli’ v oglasih in odbrzeli ponje. Nekateri so celo pritepene mačke pustili, da skotijo mladiče, ko je bilo ravno obdobje po ženitvah … To bo veselje! Otroci bodo gledali, kako malčki rastejo! Seveda, logično, da je to tudi skrb, odgovornost in strošek, o tem sploh ne bomo razpravljali, saj smo odrasli … dokler … ”

In potem še zapišejo, da se je že začelo. Novim skrbnikom najdenega mucka,  ki potrebuje veterinarsko oskrbo denimo ni jasno, da morajo za to veterinarsko oskrbo poskrbeti sami, sprašujejo se, za kaj so zavetišča …

”Morda je tole brezveze pisati, pa vendar: če ste se v nekem trenutku pri polni zavesti odločili, da boste v svoj dom sprejeli žival (ali več živali), je to VAŠA žival (ali več vaših živali),” še zapišejo.

Tudi naši sogovorniki, s katerimi smo se pogovarjali prav o tej temi, so si enotni, da mora biti odločitev o novem družinskem članu odgovorna in dobro premišljena, ter nikakor trenutka, ker imamo pač v določenem obdobju življenja več časa.