V mrzlih dneh potrebujejo zunaj živeči psi posebno skrb

14. januarja, 2021
Pozimi vsi skrbno pospravimo svoje rastline, pokrijemo vrtove in zaščitimo avtomobile. Še vedno pa veliko skrbnikov pozabi na svoje pse.

V teh mrzlih dneh potrebujejo psi, ki svoje življenje preživljajo zunaj, posebno skrb.

Psi, ki živijo v zunanjem okolju so neposredno izpostavljeni vsem vremenskim razmeram. Nizke temperature, tudi pri psih, ne glede na prisotnost dlake, povzročajo občutek mraza in bolečine. Mraz lahko vpliva na zdravstveno stanje psa, saj povzroča ozebline in bolečine v sklepih. Ker psi po naravi dobro skrivajo bolečino, veliko skrbnikov misli, da je pes v dobrem zdravstvenem stanju.

V kolikor imamo možnost, lahko psa vsaj ponoči namestimo v kletne prostore, ki ne dosegajo previsokih temperatur, glede na razmerje zunanjih. Bistvenega pomena je, da psa na bivanje v kletnih prostorih predhodno navajamo. V prostor ga večkrat spustimo le z namenom, da prevoha okolico. V bližini ležišča mu nastavimo priboljške. V kolikor pes v notranjosti doživlja stisko (laja, grize vrata, cvili, globoko diha), ga raje pustimo zunaj in mu omogočimo ustrezno zavetje.

Pes, ki biva zunaj, mora imeti na voljo ustrezno zavetje, kot to opredeljuje tudi Pravilnik o zaščiti hišnih živali. Uta mora biti dvignjena od tal in dvoprekatna. Za učinkovito zavetje mora biti uta tudi izolirana. Na vhod lahko namestimo gumijast predpražnik, ki ga prerežemo na polovico. V uto ne polagamo odej, ker hitro postanejo vlažne in povzročajo nasproten učinek. Najboljši izolator je slama, ki jo ponavadi pes tudi najbolje sprejme, saj je naravna. Skrbimo tudi za ustrezno gibanje psa, s sprehodi ali izpusti.

Pozimi psi potrebujejo visoko kalorične obroke, ki jih okrepijo. Zaradi nizkih temperatur voda hitro zmrzne, zato jo je potrebno večkrat zamenjati.

Naj nam ne bo odveč, da vsakodnevno poskrbimo za svojega psa. Nenazadnje smo mi odgovorni zanj. V kolikor opazite psa v neustreznih razmerah, poskusite opozoriti na nepravilnosti. V kolikor se za psa stanje ne izboljša, pa imamo vedno možnost prijave na inšpektorat. Sezname območnih enot lahko najdete tukaj.

Prijava neustreznega ravnanja z živalmi je lahko povsem anonimna, nujno pa mora vsebovati podatke osebe, ki jo prijavljate , vključno z naslovom. Zaželeno je, da je k prijavi priloženo tudi slikovno gradivo.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri