V Sloveniji imamo nove smernice za cepljenje

4. julija, 2021
Pod okriljem strokovnjakov so pred nedavnim izšle nove smernice za cepljenje malih živali – prve poenotene smernice v Sloveniji.

Delovna skupina za veterinarske smernice Komisije za male živali Veterinarske zbornice Slovenije (dr. Metka Šimundić, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, mag. Sabina Stariha Pipan, dr. vet. med., spec. med. psov in mačk, Vanja Knez, dr. vet. med. in Andreja Kastelic Hrček, dr. vet. med.) je od lanskega poletja pripravljala smernice za cepljenje psov in mačk, ki so nedavno ugledale luč sveta. Gre za prve poenotene strokovne smernice za cepljenje v Sloveniji.

Gre za poenotena praktična priporočila za cepljenje psov, ki živijo v gospodinjstvih, ne pa v zavetiščih in večjih vzrejališčih. Delovna skupina jih je pripravila z željo, da bi poenostavili in poenotili preventivna cepljenja psov v Sloveniji. Priporočila sledijo mednarodnim smernicam za cepljenje, ki jih izdaja skupina pri WSAVA, Svetovnem združenju za male živali. Prvič jih je izdala že pred več kot enim desetletjem, sproti jih prilagaja novim znanstvenim izsledkom. Ti so pokazali, da je odpornost po uporabi določenih cepiv precej bolj dolgotrajna, kot so včasih mislili. Pred vsem so to t. i. nujna cepiva (ang. core vaccines) proti pasji kugi, parvovirusnem vnetju prebavil in adenovirusnem vnetju jeter pri psih.

Vodilo te skupine je: »Naj bo cepljena vsaka žival v populaciji, a čim manjkrat v življenju – le tolikokrat, kot je nujno.«

Smernice si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Smernice za cepljenje