V Španiji podprli deljeno skrbništvo psov

5. novembra, 2021
Sodišče v Madridu je odobrilo deljeno skrbništvo psa, potem ko se je nanj obrnil par, ki se je razšel in ni našel skupnega jezika, pri komu naj ostane pes z imenom Panda.

Odvetnica, ki je primer spravila na sodišče, je primer označila kot precedenčni.

Španija namreč prav zdaj pripravlja novo zakonodajo, ki se nanaša na živali, in po kateri živali ne bodo več obravnavane kot stvari, temveč bodo zakonsko priznane kot živa bitja. Prav to naj bi parom, ki se razidejo, v prihodnje omogočilo, da bi zaprosili za deljeno skrbništvo nad živaljo.

Lola Garcia, odvetnica, ki je omenjeni primer spravila na sodišče, je prepričana, da gre za precedenčni primer, saj se njena stranka ni opredelila kot Pandina solastnica, temveč kot soodgovorna za Pando oziroma kot njena so-skrbnica. Pandino pogodbo za posvojitev, račune za njene veterinarske storitve in fotografije njunih lastnikov s Pando, kjer delujejo kot družina, kot če bi šlo za družinske fotografije z otroki, je odvetnica sodišču priložila kot dokaze.

Sodnik je v omenjen primeru razsodil, da dokazi izpričujejo ljubeč odnos med nekdanjima partnerjema in psom, ki je vreden sodne obravnave in določitve skrbništva. Panda bo tako odslej živela mesec dni pri enem in mesec dni pri drugem skrbniku.

Katja Željan