Aktualno

V Španiji sprejeli nov zakon: pes je lahko sam največ 24 ur

Španski zakon, ki veleva, da pes ne sme biti sam več kot en dan, je bil v zadnjih mesecih predmet vroče razprave.

Španski kongres je prejšnji teden dokončno potrdil osnutek zakona o dobrobiti in pravicah živali. Sprejet je bil sicer že februarja, a je senat uvedel še nekaj sprememb.

Zadnja, končna verzija, zdaj regulira lastništvo živali in podeljuje pravice čutečih bitij hišnim ljubljenčkom ter živalim v ujetništvu.  Zakon sicer veleva, da psi ne smejo biti sami oz brez nadzora več kot en dan, mačke pa več kot 3 dni – to je kruto in po novem tudi protizakonito.

Tudi v španskem zakonu izjeme – lovski psi

So pa, ne glede na to, v zadnjih mesecih dodali nekaj izjem – za določene pse, ki so “delovni” – torej iz zakona so izvzeti lovski psi, ovčarski psi in policijski psi.

Kaj konec lovske sezone v Španiji pomeni za španske lovske pse?

Senat je poleg izvzema določenih psov uvedel še nekaj sprememb – odstranil je predlog obveznega testiranja lastnikov in psov, s katerim bi dokazovali zmožnost funkcioniranja v družbi. Prav tako ne bo več obveza javnih služb, da sterilizirajo in čipirajo vse prostoživeče mačke v kolonijah.

Bo pa Španija od lastnikov živali zahtevala obvezno zavarovanje za hišne ljubljenčke. Kazen za mučenje živali bo po novem do 200.000 evrov in možen zapor, žival pa bo v tem primeru lastniku odvzeta in nameščena v zavetišče.

Pobudniki zakonodaje so že razglasili, da gre za zgodovinski napredek pri zaščiti živali, čeprav lovskih psov nov zakon ne bo obravnaval. Bali so se namreč, da zakon v primeru, da bi vztrajali pri vključitvi lovskih psov, ne bi bil sprejet. Španska lovska industrija je po ocenah vredna 5 milijard evrov na leto.

To predlaga država: Kdo zmore nahraniti psa s 0,40 evra na dan?

vir: mayor

error: Kopiranje teksta ni mogoče.