V Teheranu prepovedano sprehajanje psov

18. februarja, 2019
Pred dvema tednoma so v Iranskem Teheranu prepovedali sprehajanje psov v javnosti. Prav tako pa tudi vožnjo psa v avtu.

Vse to z namenom, da bi ljudi odvrnili od skrbništva nad psi. Kot je dejal tamkajšnji šef policije Hossein Rahimi ”ima policija dovoljenje teheranskega državnega tožilstva in bo proti ljudem, ki na javnih površinah sprehajajo pse, ukrepala.” Ukrepanje pomeni kazni in ‘zaplembo’ psa.

Za prepoved so se odločili, ker naj bi psi pri prebivalcih vzbujali ‘strah in tesnobo’. Rahimi je dodal, da je prepovedano tudi prevažanje psov v avtu.

Nasploh je skrbništvo nad domačimi živalmi jabolko spora v Iranu že vse do iranske revolucije leta 1979. Konzervativne avtoritete pse vidijo kot ‘nečiste’ in kot uvoz zahoda. Tolerirajo edino pse kot čuvaje.

Leta 2010 je tamkajšnje ministrstvo za kulturo prepovedalo vsem medijem objavljati oglase za kakršnekoli pasje produkte. ”Pasji skrbniki vsako leto zapravijo milijone dolarjev za pasjo hrano. Ta denar potrebujemo za druge stvari,” je dejal politik Hamidreza Taraghi.

”Vsi ti ukrepi so povzročili, da je življenje s psom v Iranu skorajda nemogoče, razen če nimaš hiše z ogromnim vrtom,” je zapisala ena izmed iranskih pasjih skrbnic.