V zadnjih letih evtanaziranih na stotine vojaških psov, ki so odslužili svoje delo

Pred dnevi so v javnost prišli podatki, da so od leta 2002 evtanazirali kar 1200 vojaških psov, ki so služili v ameriški vojski, po končanem delu pa bili ali prenevarni ali pa preveč izmučeni.

Ameriški veteran SAS (Special Air Servise) je tovrstne evtanazije označil kot nekaj izjemno tragičnega. Med letoma 2013 in 2019 so jih uspavali kar 380, od leta 2002 naprej pa kar 1200!

Kot je še povedal neimenovani vojni veteran, bi se moralo več narediti v smeri, da bi tem psom, ki so pogumno delali v vojski in reševali življenja, zagotovili nove domove, kjer bi lahko lepo preživeli tistih nekaj let, kar jim je še ostalo.

Veliko psov se evtanazira, ker naj bi bili prenevarni, preostali pa so bili označeni kot ‘stari in izmučeni’. Tisti, ki niso ustrezali nobeni omenjeni oznaki, pa so bili označeni kot, da ne dosegajo določenih standardov.

Omenjeni veteran SAS je dodal, da so bili nekateri psi zares prenevarni za vrnitev v normalno življenje, vsekakor pa jih ni bilo toliko, kolikor so jih usmrtili. Na drugi strani so se iz vojske odzvali, da naredijo prav vse, kar je v njihovi moči, da tem psom zagotovijo lepo življenje tudi po opravljeni službi.

Pred dvema letoma so podobne tragične zgodbe prišle tudi iz Velike Britanije. Samo med marcem in decembrom 2018 je bilo evtanaziranih 38 ‘odsluženih’ vojaških psov. Šest naj bi jih imelo prenevaren temperament, šest jih ni ‘ustrezalo standardom’, pet naj bi jih bilo prestarih …

”To je izjemno krut način obravnave živali, ki so nam dale ogromno,” je ob tem povedal eden izmed poslancev v britanskem parlamentu.