V ZDA prvič po 30 letih labradorec ni več najbolj priljubljena pasma

20. marca, 2023

Marsikaterega ljubitelja živali je presenetila nedavna novica, da je v ZDA najbolj priljubljena pasma po novem francoski buldog. Ta je z dolgoletnega (kar 31 let) prestola izpodrinila labradorca.

Ameriški kinološki klub (AKC) je objavil statistiko o registriranih psih, iz katere je razvidno, da je v zadnjih 10 letih francoski buldog s 14. mesta najbolj priljubljenih pasem prišel na prvo mesto.

Lestvico so sestavili sicer glede na prostovoljno sodelovanje nekaj čez 700 tisoč pasjih lastnikov v sklopu 200 pasem, ki jih priznavajo v ZDA.

Takole je videti seznam najbolj priljubljenih pasem v ZDA za lansko leto:

  1. francoski buldog
  2. labradorec
  3. zlati prinašalec
  4. nemški ovčar
  5. pudelj
  6. buldog
  7. rotvajler
  8. beagle
  9. jazbečar
  10. nemški kratkodlaki pinč

Skupaj s statistiko so v ameriški krovni kinološki organizaciji opozorili, da kljub temu, da priljubljenost pasme še raste, je nujno, da, preden si omislite psa te pasem, dobro raziščete vzrejo in zdravstvene težave pasme.

Namreč, v Evropi mnogi opozarjajo na številne zdravstvene težave brahicefaličnih pasem s kratkim, potlačenim gobčkom, nekatere evropske države so nekaj pasem že prepovedale. Tudi v ZDA so bile že dve leti nazaj opravljene raziskave, da imajo francoski buldogi večje tveganje za razvoj kar 20 obolenj (v primerjavi z drugimi pasmami), predvsem dihalne težave in vročinski udar so pri njih zelo pogoste.

Veterinar na Tiktoku: psov teh 5 pasem ne bi nikoli kupil