Veterinar na Tiktoku: psov teh 5 pasem ne bi nikoli kupil

27. septembra, 2022

Veterinar iz Združenega kraljestva je na družabni platformi Tiktok delil video, v katerem je razkril, katerih 5 pasem psov ne bi nikoli imel – in razloge za to.

Video ima že prek 5 milijonov ogledov. Ben the vet, kakor ima vzdevek na platformi, je pri tem opozoril, da gre le za njegovo mnenje in da se verjetno mnogi z njim ne bodo strinjali.

Poglejmo, katere pasme so za veterinarskega internet zvezdnika sporne …

5. Chow chow

Kot prvo navaja pasmo chow chow. Kot pravi, zagotovo obstajajo psi te pasme, ki so prijazni, a sam ima iz veterinarske prakse izkušnje, da so bolj kot ne odmaknjeni in velikokrat nagnjeni k agresiji, pogosto imajo težave z očmi, njihov posebno obarvan jezik pa ga nekako vznemirja.

4. Kavalir King Charles španjel

Za to pasmo pravi, da je res škoda, da ima toliko zdravstvenih težav, saj so to najbolj ljubki psi. “Skoraj vsi imajo neko srčno bolezen, kar pomeni, da v svojih zadnjih dneh kašljajo in težko dihajo, nato pa zaradi odpovedi srca umrejo,” pravi in poudarja, da res da vsak zaradi nečesa ume, a se mu ne zdi pošteno, da vzrejamo pse, ki imajo tako visoko verjetnost bolezni.

3. Jazbečar

Tretja pasma na njegovem seznamu je jazbečar, ki jo opiše kot zares ljubko in razkrije celo, da je med njegovimi najljubšimi pacienti kar nekaj jazbečarjev. Toda, kot navaja, je pasma nagnjena k zdravstvenim težavam – posebej s hrbtom (od bolečin do popolne paralize), kar največkrat pomeni operacijo hrbtenice, ki je zahteven poseg z dolgim okrevanjem. “Tudi jazbečar je fantastična pasma, a prihaja s prevelikim tveganjem za zlomljeno srce skrbnika”.

2. Šarpej

Naslednja pasma na seznamu je šarpej, pasma, po kateri je zanje tipična bolezen celo poimenovana – šarpej vročica. “Tako so nagubani, da morajo imeti pritrjene veke. Vedno imajo težave s kožo. Njihovi ušesni kanali so zelo drobni. Vsi, ki sem jih videl, imajo kup težav  zdravjem,”pojasnjuje.

1. Kratkoglave pasme

Kratkoglave pasme so pasme, ki so na prvem mestu njegovega seznama, med njimi najbolj očitni pasmi sta mops in buldog (tako angleški kot francoski). “Družba je normalizirala njihovo oteženo dihanje kot del pasme,” pravi in dodaja, da so posamezni psi teh pasem zelo zdravi, a na splošno imajo obilo zdravstvenih težav  od dihanja oz. brahicefaličnega sindroma do težav s hrbtenico, kožo in očmi. Dodaja, da je že dejstvo, da mora polovica psičk za rojstvo mladičev imeti carski rez, dovolj neetično, da ga odvrne od teh pasem.