Več povpraševanja za posvojitve, a december za to ni primeren čas

14. decembra, 2021
Decembra smo ljudje bolj radodarni in dobrodelni (tudi) do živali, hkrati se povečajo tudi prošnje za posvojitve v tem času.

Društva na tem mestu, kot vsako leto, tudi letos opozarjajo, da živo bitje ni primerno darilo.

»Vsekakor je december en tak čas, ko imamo zaradi zimskih razmer več časa za razmislek in potem misli hitro uidejo tudi k tistim povsem nemočnim, ki nimajo sreče, da bi imeli streho nad glavo, toplo posteljo pod sabo in vedno poln želodček – ljudem in živalim. Morda je včasih pri živalih še težje, ker so res povsem nemočne in odvisne od človeka, ki jim odvzame možnost borbe za preživetje in jim ostane zgolj trpljenje. To veliko ljudi razume in taka nemoč se jih dotakne. In takrat so se pripravljeni sami odreči nekemu delčku ugodja, da bi to omogočili tudi drugim. Vsekakor pa je december mesec, ko res radi delimo dobre stvari z drugimi in uživamo v (iz)obilju,« pravijo v društvu Hrtji svet.

Poleg donacij in darilc z dodano vrednostjo, pa se v decembru povečajo tudi prošnje za posvojitev psov iz zavetišč. Velikokrat bi nekdo psa želel podariti kot darilo. Toda v društvih že dolga leta opozarjajo, da pes ni primerno darilo. V Zavodu Muri iz izkušenj povedo, da se večina tovrstnih posvojitev izkaže za neprimerne, saj so ljudje pod čustvenimi pritiski, ki poskrbijo za nerealistično predstavo pomena o skrbi za živali.