Veseli december s psom v Ljubljani – pokanju se ni moč izogniti

5. decembra, 2022
Blanka Markovič Kocen, urednica revije Moj pes
Fotografija je simbolična

Slovensko prestolnico v prazničnem decembru praviloma obišče več ljudi kot sicer, tudi številni tujci prihod novega leta pričakajo na ljubljanskih trgih in ulicah. Medtem ko ljudje doživljamo pravo evforijo, pa so naši ljubljenci največkrat v hudi stiski.

Še zlasti v času, ko začnejo pokati petarde in druga pirotehnična sredstva. »V Mestni občini Ljubljana si prizadevamo, da se v varnem, čistem in zelenem okolju počutijo dobro vsi, tako meščanke, meščani kot obiskovalke in obiskovalci ter njihovi štirinožni prijatelji,« so nam povedali na MOL. Prepovedi pirotehnike pa očitno še ne bomo dočakali, saj lokalne skupnosti, četudi je dovolj interesa, ne morejo samostojno odločati o tem.

Namesto prepovedi akcije ozaveščanja

Zakaj torej uporabe pirotehnike v prestolnici preprosto ne prepovejo? Z Mestnega redarstva MU MOL ter Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL so nam sporočili, da  se vsa leta usmerjajo v ozaveščanje glede pirotehnike, in sicer v akcijah »Petarde, ne hvala!«, kjer posebej poudarjajo tudi vpliv, ki ga imajo pirotehnična sredstva na živali, ter »Bodi zvezda, ne meči petard«, ko Mestna občina Ljubljana in Policijska uprava Ljubljana z varnostnega vidika uporabe petard in drugih pirotehničnih sredstev vsako leto organizirata preventivno akcijo. »Pri teh kampanjah smo tudi uspešni, saj opažamo manjšo uporabo pirotehnike s strani občanov,« poudarjajo na mestnem redarstvu.

Lokalne skupnosti same nemočne

Ali bi torej lokalne skupnosti lahko same urejale vprašanja uporabe pirotehnike, če bi bilo dovolj interesa, seveda? »Lokalne skupnosti lahko urejajo določena področja le v primeru, če imajo za to urejanje pravno podlago  oziroma pooblastilo za urejanje v zakonu. Področje pirotehničnih izdelkov ureja Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki pa ne določa pooblastil, da bi tudi lokalne skupnosti lahko urejale to področje.«

Psom najbolj prijazno mesto

Uporaba pasjih parkov je v Mestni občini Ljubljana brezplačna, saj želijo z njimi spodbuditi do vseh prijazno sobivanje psov, njihovih lastnikov in drugih občanov. Poleg urejanja pasjih parkov ozaveščajo tudi glede pobiranja pasjih iztrebkov in uporabe povodca v okviru kampanje Človek, čuvaj svoje mesto. »Ponosni smo, da smo bili leta 2018 razglašeni za psom najbolj prijazno mesto.«

Že sedmi pasji park v Ljubljani bo – v Tivoliju

Psi so dobrodošli v številnih galerijah in muzejih v Ljubljani, prav tako v restavracijah in gostilnah, kjer imajo zanje pripravljene posodice za vodo. Psi so skupaj z lastniki dobrodošli v Turistično-informacijskem centru, kjer so zbrane vse informacije, kam lahko v Ljubljani gredo s psi, kje so trgovine za male živali ter lokacije veterinarskih klinik. Psi so dobrodošli v Živalskem vrtu Ljubljana pa tudi v številnih hotelih, kot so Vander urbani resort, Grand hotel Union, Central hotel, hotel Park, Ljubljana Resort, G Design hotel, Ahotel Ljubljana, Plaza hotel, BIT center, Four points by Sheraton Ljubljana Mons.

Brez pirotehnike, prosimo!

Skrbniki psov srčno upamo, da bo letos pokanja čim manj in bomo pse tudi v decembrskem času lahko varno popeljali vsaj po parkih in igriščih, ki so jim namenjeni, če se nekateri tej navadi, ki živali spravlja v hudo stisko nikakor ne morejo odreči.