Vojaški pes Kuno prejel najvišje priznanje za junaštvo

Potem ko je vojaški pes Kuno napadel strelca Al Kaide in bil pri tem poškodovan, bo novembra na virtualni prireditvi prejel najvišje priznanje za živali, medaljo za junaštvo (PDSA Dickin Medal)

Kuno, triletni belgijski ovčar Malinois, je bil poškodovan, ko je reševal življenja britanskih vojakov. Leta 2019 je bil na misiji s svojim vodnikom, ko so bili napadeni. Kuno je brez strahu skočil na strelca in tako misijo srečno zaključil.

Sam pa je bil pri tem dvakrat ustreljen v zadnje tačke. Del zadnje leve noge so mu morali amputirati, še preden se je vrnil nazaj v Veliko Britanijo. Kuno je postal tudi prvi pes v britanski vojski, ki so mu naredili prav posebne, njemu prilagojene proteze, ki mu lajšajo hojo. ”Jasno je, da se brez Kuna ta operacija ne bi srečno razpletla. Tisti dan je rešil življenja britanskim vojakom,” je dejal tedanji obrambni minister Ben Wallace.

Kuno je sicer postal 72. prejemnik omenjenega priznanja – pred njim so nagradili 32 psov, 32 golobov pismonoš, ki so sodelovali v 2. svetovni vojni, 4 konje in enega mačka.