Aktualno

Vroči dnevi, gost kožuh – naj psa pobrijemo ali ne?

Ne glede na temperature ozračja, psov ne gre kar tako briti vsepovprek. Dlaka ima namreč izolativno vlogo – ne le, da ščiti pred mrazom, ščiti pred vsemi vplivi okolja. 

Seveda moramo skrbeti, da se pes poleti ne pregreje, a britje ni pravi način – predvsem ne za vse pse. Zakaj?

Preden psa pobrijemo, moramo poznati pasjo dlako

Ta je pri ogromno pasmah sestavljena iz dveh delov: krovne dlake in podlanke. “Ne brijte psov” se ne nanaša le na severnjaške pasme, kot so haskiji, malamuti in samojedi, ki jim bi britje škodovalo (lahko tudi trajno spremeni dlako, saj ta nazaj ne zraste več enaka), temveč tudi za mnoge druge pasme, ki imajo dvojni kožuh. Med njimi so npr. tudi popularni border colliji in zlati prinašalci.

Dvojni kožuh pasmo ščiti pred mrazom. Zunanja krovna dlaka je zaščita pred snegom, ledom, tudi vodo. Notranji sloj pa je mehka podlanka, ki je ob koži, in zagotavlja toploto. Pozimi je lahko tako gosta, da komaj pridemo do kože.

Poleti ta mehka podlanka odpada – ostane pa krovna dlaka, ki psa ščiti pred sončnimi opeklinami in tudi pred vročino. Brez ali z manj podlanke namreč pod krovnim slojem zrak kroži in hladi kožo.

Pasme, ki imajo le en sloj dlake, so izjema pri tem – njih lahko pobrijemo in dlaka jim bo zrasla brez sprememb. To pa ne velja za pasme, ki imajo oba sloja in britje psa z dvojno dlako lahko uniči kožuh za vedno.

”Striženje čisto na kratko poleti? Absolutno ne, dlaka psa ščiti pred vročino”

error: Kopiranje teksta ni mogoče.