Aktualno

Vse več objav o kraji psov – kako jih zaščitimo pred nepridipravi?

Po družabnih omrežjih vse večkrat lahko prebiramo objave, da so lastnikom psa ukradli. Zato smo preverili na Policiji, kaj se dogaja in kako zaščititi hišne ljubljenčke.

Z Generalne policijske uprave so nam sporočili, da statističnih podatkov sicer sploh ne vodijo na način, da bi lahko izločili hišne ljubljenčke, še manj pa vrsto živali. Pri statistiki tako ne morejo ločiti, ali je šlo za tatvino žive ali poginule živali (npr. trofeje). Zato ne morejo govoriti o porastu ali upadu tatvin hišnih ljubljenčkov.

A na družabnih omrežjih lahko pogosto zasledimo prošnje za pomoč – psa so ukradli. Kaj storiti  v takem primeru?

Ukrepanje ob tatvini živali

V primeru, da pride do tatvine hišnega ljubljenčka, je treba ukrepati tako kot v primeru kakršnekoli  druge  tatvine. »Opravite prijavo na (pristojni) policijski enoti, posredujte čim več podatkov o zadevi (kraj, čas, podroben opis dejanja, podatki o živali, fotografija, druge morebitne pomembne podrobnosti – ovratnica, posebne značilnosti živali),« povedo na Generalni policijski upravi. Policija pa bo nato preiskala dejanja, zbirala obvestila in izvedla ukrepe v cilju odkritja in izsleditve storilca ter najdbe živali.

Zaščita hišnih ljubljenčkov

Za vse živali, tudi hišne ljubljenčke je treba poskrbeti skladno z določbami Zakona o zaščiti živali. »Predvsem za pse velja, da so med sprehodi na povodcu, da ne hodijo in tekajo prosto po javnih površinah in da so v zaprtih ali ograjenih prostorih (pesjak, ograja),« poudarijo pri Generalni policijski upravi. Kako pa bo lastnik žival zavaroval pred tatvino, pa je odvisno od lastnika samega, za žival namreč lahko poskrbi tako kot za zaščito in varovanje vse druge lastnine. »Pri tem velja omeniti, da sta pri varovanju psa pomembna tudi njegova vzgoja in šolanje,« zaključijo.

 

Aprila ukradena psička po pol leta zopet združena s svojo skrbnico