Aktualno

Z 19 zavetiškimi psi sta pobegnila iz Irpina v Kijev, potem pa …

Fotografija je simbolična

Anastasiya Tikha in njen mož Arthur Lee sta se prebijala skozi bombe in streljanje, da bi rešila živali, ki so bile v oskrbi njunega zavetišča.

Anastasiya Tykha, 20-letna študentka veterine, njen 26-letni mož Arthurja Leeja in živali iz njunega zavetišča so začetek marca pobegnili iz Irpina v Kijev.

Prestrašeni psi pobegnili

Odločitev za beg ni bila lahka, saj so Rusi napadali mesto, zato ni bilo elektrike in tekoče vode, psi so morali piti vodo iz akvarija v zavetišču. 9. marca sta odšla skupaj z 19 psi, petimi mačkami, želvo, kameleonom, dvema kuščarjema in hrčkom. »Imeli smo preveč dela, da bi bili zaskrbljeni ali prestrašeni,« je povedala Tykha, ki že štiri leta vodi zavetišče za živali v Irpinu.

Dva od psov, z zlomljeno hrbtenico, sta bila na invalidskih vozičkih, medtem ko se je štiriletnica z amputiranimi nogami, ni hotela pripeti na voziček in se je dobesedno vlekla po tleh. Do približno 3 km oddaljenega mostu je pot trajala tri ure. Eden od psov si je od pokanja odgriznil del jezika, štirje psi pa so bili tako vznemirjeni, da so pregrizli povodce in pobegnili.

Fotografija s psi postala viralna

Ko so izčrpani prispeli na ukrajinsko kontrolno točko ob mostu, so par in njune živali pritegnili pozornost novinarskih fotografov, na pomoč so jim priskočili ukrajinski vojaki. Par je našel prevoz in se skupaj z živalmi odpeljal v jugozahodno okrožje Kijeva, kjer so njima in njunim živalim omogočili bivanje.

Naslednji dan je par ugotovil, da so mediji objavili fotografijo Anastasiye z 9 psi na povodcih in da pišejo o njunih dogodivščinah ter da naj bi Anastasiya Tykha umrla. Odločila sta se, da se vrneta na svoj dom, da bi našla pobegle pse. Po nekaj dneh se jima je uspelo prebiti do njunega doma in zavetišča, kjer ju je čakal eden od pobeglih psov. S seboj sta vzela še nekaj sosedovih psov, ki so ostali sami. Do 29. marca sta se še dvakrat vrnila do njunega doma in zavetišča po pobegle pse.

Spet vsi skupaj

Par zdaj spet živi v Irpinu v novi, najeti hiši. Ker je odšlo toliko nekdanjih stanovalcev, se je število živali v zavetišču povečalo na 30 psov in 10 mačk.

Več o živalih v Ukrajini na našem portalu TULE.

Vir: The Guardian

error: Kopiranje teksta ni mogoče.