Zadnja štiri leta v Beli hiši ni psov

1. novembra, 2020
Ali ste vedeli, da je zdajšnji ameriški predsednik Donald Trump eden redkih (če ne celo edini) predsednikov ZDA, ki v Beli hiši nima niti enega hišnega ljubljenca?

Bela hiša ima dolgo in bogato tradicijo ljubljencev ameriških predsednikov, med katerimi imajo psi prav posebno mesto.

»Če želiš imeti v Washingtonu prijatelja, si kupi psa,« je modrost 33. ameriškega predsednika Harryja Trumana, ki se je je držalo veliko njegovih predhodnikov in naslednikov. Američani so se pred skoraj štirimi leti poslovili tudi od Boja in Sunny, ‘prvih psov’ ZDA, ki sta z družino Obama zapustila Belo hišo. Kako priljubljena sta bila oba psa, pasme portugalski vodni pes, so kazala tudi poslovilna sporočila Američanov na twitterju, pa tudi zapisi novinarjev. »Je čeden kosmatinček, njegova kot smoking obarvana črno-bela dlaka pa zelo primerna za uradna srečanja v Beli hiši,« je zapisal novinar časnika Washington Post. Bo je bil tudi glavni junak več otroških knjig, po njem so naredili plišasto igračo, med drugim pa je bil gost v pogovornih oddajah pri Jimmyju Fallonu in Ellen DeGeneres. Naj spomnimo: ko sta se v Belo hišo naselila zakonca Obama s svojima hčerkama, družina ni imela psa, zato so jima Američani množično svetovali, katera pasma bi bila najprimernejša za ‘prvega psa’ Amerike. Boja je družina Obama dobila v dar od senatorja Edwarda Kennedyja.

Odkar na čelu ZDA Donald Trump, v Beli hiši ni psov in hišnih ljubljenčkov, čeprav so bili ti skozi zgodovino vedno ob prvih možeh Amerike. O njih lahko izvemo tudi marsikatero zanimivo zgodbo. Leta 1944, ko se je Franklin D. Roosevelt boril za četrti mandat, je na Aleutih po nesreči pozabil svojega najzvestejšega spremljevalca, škotskega terierja Falo, ponj pa nato poslal kar ameriški rušilec. Račun za pot so poravnali davkoplačevalci, zaradi česar se je predsednik znašel pod plazom kritik. »Lahko kritizirate mene, mojo soprogo in družino, nikar pa se ne spravljajte na mojega psa. Škot je in zaradi vseh teh navedb o zapravljanju ogromnih vsot denarja zanj, bo postal besen,« je del govora, sedaj znanega pod imenom Fala, ki naj bi Rooseveltu pomagal osvojiti še en mandat. Fala je tudi edini ameriški predsedniški pes, ki so ga počastili s kipom v Washingtonu.

Prav Roosevelt je tudi nesporni zmagovalec po številu in raznolikosti živalskih vrst, saj je v začetku 20. stoletja na zelenici Bele hiše postavil pravi živalski vrt s kačami, jazbecem, levom, hijeno, zebro in petimi medvedi, prostor pa se je našel tudi za bolj običajne domače živali – pse, mačke, konje, ptice, podgane in morske prašičke. Roosevelt je bil izjemen ljubitelj psov: med enim od svojih mandatov je imel v Beli hiši kar osem psov, zato velja za največjega ljubitelja psov med vsemi ameriškimi predsedniki.

Katja Željan