Zakaj imajo psi radi sladoled in ali je zanje primeren?

16. maja, 2022

Sladoled je osvežujoča poslastica, ki jo imajo radi tudi psi. Psi vedo, da je sladoled, veliko bolj okusen od tistega, kar je v njihovi posodi.

Del razloga za to je vaše vedenje do hrane, ki jo jeste. Psi so pametni in sprejemajo družabne znake. Ko uživate sladoled, se nasmehnete, spuščate zvoke, ki kažejo, da je res okusno – vse to so znaki, ki jih vaš pes opazi in to vzbudi njihovo radovednost.

Končni rezultat je, da želijo tudi oni okusiti tisto, kar imate, saj je očitno tisto, v čemer uživate, veliko boljše od tistega, kar je v njihovi posodi.

Na pasjo izbiro hrane ima velik vpliv človek

Študija, objavljena v reviji Public Library of Science ONE, je nedavno preučevala, ali se psi odločajo za določeno hrano na podlagi človeških znakov ali ne. Študija je psom ponudila dva krožnika – enega z enim kosom hrane, drugega s šestimi. Očitno so psi, ki so imeli možnost izbire, šli na krožnik z več hrane.

Izjema pa je bila, ko je človek pokazal zanimanje za en sam kos hrane. Zdelo se je, da je samo s tem, ko je izkazal zanimanje, spremenil odločitev psa, da je šel po krožnik z več hrane ne tistega z manj.

Torej ni odvisno samo od okusa, ampak tudi od tega, kako se odzovete na sladoled. Očitno uživate v tem, zato želi uživati ​​tudi vaš pes.

Je sladoled primeren za psa?

Ne, večina psov ne prenaša laktoze, kar pomeni, da ne morejo pravilno prebaviti laktoze v mlečnih izdelkih. Laktozna intoleranca pogosto povzroči zaprtje, napenjanje, pline, drisko in/ali bruhanje. Težave pri psih ne povzročajo le mlečni izdelki, ampak tudi nekatere arome in dodatki niso primerni za psa – čokolada, rozine, ksilitol in oreščki.

Morda uživajo v tem, ko jedo sladoled, a pozneje jim bo precej neprijetno in tega ne želimo svojim pasjim prijateljem, kajne?

Poskrbite, da bo pes imel svoje psom primerne priboljške in pokažite zanimanje za njegovo hrano. Če se počutite krive, ker si privoščite sladoled v bližini psa in ga ne delite z njim, mu lahko ponudite  pasji sladoled, ki ga lahko naredite doma:

3 recepti za enostaven pasji sladoled

 

Vir: Wag