Aktualno

Zakaj mora biti pes prijavljen in označen?

Image by Karen Warfel from Pixabay
Bralka nam je poslala vprašanje in sicer jo zanima, zakaj mora biti pes prijavljen in označen. V nadaljevanju odgovor.

Vsak pes v naši državi mora biti označen, vpisan v register psov in redno cepljen proti steklini. To določa Zakon o zaščiti živali in trije pravilniki (Pravilnik o označevanju in registraciji hišnih živali, Pravilnik o zaščiti hišnih živali in Pravilnik o veterinarskih pogojih, ki morajo biti izpolnjeni za netrgovske premike hišnih živali in o modelu potnega lista, ki mora spremljati te živali).

Trenutno velja, da mora lastnik psa zagotoviti, da je pes do dopolnjenega tretjega meseca starosti označen z elektronskim transponderjem (mikročipom), oziroma da morajo biti tisti psi, ki bodo zapustili Slovenijo (četudi le začasno), označeni že pred prvo spremembo lastništva oziroma pred dopolnjenim tretjim mesecem. »Zadnji predlog sprememb in dopolnitev zakona o zaščiti živali, ki je bil oktobra lani v javni obravnavi, pa predlaga označevanje psov že do osmega tedna starosti, torej še v leglu pri prvem lastniku,« pravijo na UVHVVR.

Če lastnik psa ne prijavi v predpisanem času, to je v sedmih dneh od pridobitve, si lahko prisluži denarno kazen, in sicer od 200 do 400 evrov, medtem ko je znesek za pravne osebe ali samostojne podjetnike precej višji. Preveriti smo želeli tudi, koliko kazni je bilo zaradi neurejenega lastništva do zdaj izdanih, vendar, kot pravijo na UVHVVR, podatkov o kaznih na centralni ravni ne vodijo.

Psa, ki nima lastnika, obravnavajo kot zapuščeno žival in ga namestijo v zavetišče.

Andreja Šalamun

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.