Zakaj poleti psov ne smemo obriti in kaj se je zgodilo v Zavetišču Maribor?

26. maja, 2022
VB
Fotografija je simbolična

Pred dnevi je skupnost na družabnem omrežju pretresla novica, s katero so se pohvalili v Zavetišču Maribor – da so obrili vse kužke. Mnogi so se oglasili, kako je to mogoče, saj se ve, da z britjem psa ne zaščitimo pred vročino.

Pa poglejmo, zakaj je ključno, da se psov ne brije kar vsepovprek.

Zakaj ne briti psov?

Ključ je v tem, da moramo poznati pasjo dlako. Ta je pri ogromno pasmah sestavljena iz dveh delov: krovne dlake in podlanke. “Ne brijte psov” se ne nanaša le na severnjaške pasme, kot so haskiji, malamuti in samojedi, ki jim bi britje škodovalo (lahko tudi trajno spremeni dlako, saj ta nazaj ne zraste več enaka), temveč tudi za mnoge druge pasme, ki imajo dvojni kožuh. Med njimi so npr. tudi popularni border colliji in zlati prinašalci.

Dvojni kožuh pasmo ščiti pred mrazom. Zunanja krovna dlaka je zaščita pred snegom, ledom, tudi vodo. Notranji sloj pa je mehka podlanka, ki je ob koži, in zagotavlja toploto. Pozimi je lahko tako gosta, da komaj pridemo do kože.

Poleti ta mehka podlanka odpada – ostane pa krovna dlaka, ki psa ščiti pred sončnimi opeklinami in tudi pred vročino. Brez ali z manj podlanke namreč pod krovnim slojem zrak kroži in hladi kožo.

Pasme, ki imajo le en sloj dlake, so izjema pri tem – njih lahko pobrijemo in dlaka jim bo zrasla brez sprememb. To pa ne velja za pasme, ki imajo oba sloja in britje psa z dvojno dlako lahko uniči kožuh za vedno.

Pravi način priprave na poletje

Pravi način, kako psom poleti pomagati je, da redno izčesavamo podlanko. Tudi v pasjih salonih bi morali vedeti, da britje ni rešitev, oz. se pse skopa in se jim odstrani čim več podlanke – bodisi s česanjem, nekateri pa to delajo tudi z močnim sušilnikom, ki podlanko kar odpihne.

”Striženje čisto na kratko poleti? Absolutno ne, dlaka psa ščiti pred vročino”

Kaj se je torej zgodilo v Mariboru?

Zasledili smo, da je Zavetišče Maribor dalo obriti pse iz zavetišča, kar so objavili na družabnem omrežju in se ob tem zahvalili salonu, kjer so britje izvedli. Njihova objava je zaradi vseh dejstev o dlaki in neprimernosti britja psov naletela na buren odziv, kmalu so jo umaknili, ravno tako v pasjem salonu.

Verjamemo, da je bil namen dober, se je pa vseeno pojavilo nekaj vprašanj, med drugim je pasji salon naknadno objavil tudi: “Premalo zaposlenih, da bi lahko kvalitetno opravljali svoje delo. Zakaj tako, se vprašajte sami.”

Vse to smo vprašali tudi Zavetišče Maribor, ki ga upravlja Javno podjetje Snaga, d.o.o. iz Skupine JHMB, kjer je trenutno po njihovih podatkih v oskrbi 22 psov.

“Od ponedeljka do petka za pse v zavetišču skrbita dva oskrbnika, čez vikend oskrbo prevzame en oskrbnik,” pravijo o številu zaposlenih.

V predhodnih dneh so v zavetišču, kot navajajo, postrigli oz. pobrili 5 psov od 22-ih.

“Večina psov, sprejetih v zavetišče, ni bila nikoli pokrtačena, umita; nekateri so živeli v lastnih iztrebkih, v zelo slabih higienskih razmerah, polni zajedavcev, z vneto in poškodovano kožo. V določenih primerih predstavlja najboljšo rešitev za psa način, da se ga pobrije in primerno oskrbi,” so pojasnili in dodatno poudarili, da psi niso izpostavljeni vročini, sprehodi zavetiških psov potekajo v jutranjih urah, ko temperatura naraste sprehajalci s sprehodi takoj prekinejo.

Z objavo, ki je tako zelo razburila javnost, se je po njihovih besedah želela ekipa v zavetišču zgolj zahvaliti gospodični, ki jim je priskočila na pomoč pri striženju in obžalujejo, da je bila tako verbalno napadena s strani ljudi. “Nikoli zavetišče ni škodilo živalim, kaj šele mučilo. Vso zainteresirana javnost vabimo, da obišče zavetišče; lahko se pridružijo ekipi sprehajalcev in tako vse pse in tudi sodelavce v zavetišču dodobra spoznajo in začutijo način njihovega dela,” so še povedali.

Morda vi lahko zaposlenim v zavetiščih – po celi državi, ne le v Mariboru – nudili kakšna izobraževanja?

Psi v zavetišču – ponekod jim je lepo, drugje pa je kakovost dela zelo vprašljiva