Zakaj psi tako pogosto nagibajo glavo?

3. novembra, 2021
Prav vsak pes sem in tja naredi tisti gib, ko nagne glavo v eno ali drugo stran. Ste se kdaj vprašali, kaj pomeni nagibanje glave?

Prav s tem vprašanjem so se ukvarjali raziskovalci v nedavni raziskavi, ki so jo izvedli na  madžarski Eotvos Lorand University.

Ugotovili so, da je nagibanje glave najverjetneje povezano z obdelavo določenih dražljajev. Z drugimi besedami – pes glavo nagne kot reakcijo na besede ali objekte, ki v njegovih možganih stimulirajo določen spomin. Kot na primer ime njegove najljubše igrače.

Raziskovalci so opazovali reakcije 40 psov in analizirali prisotnost nagiba glave, ko so jim lastniki ukazali, naj prinesejo najljubšo igračko. Prav tako so se pri morali naučiti dveh besed za dve novi igrački.

Nekateri psi se besed zelo hitro naučijo in si jih zapomnijo, medtem ko večina psov ne. Tako so znanstveniki predvidevali, da bodo prvi, za besede nadarjeni psi, glavo nagnili večkrat kot pa tipični psi. Domnevanja so se izkazala za pravilna. V trimesečni študiji je bila razlika pri nagibanju glave med prvimi in drugimi ogromna. Za besede nadarjeni psi so glavo nagnili v 42 %, ostali pa v 2 %.

Čeprav gre za zanimiva odkritja, raziskovalci pravijo, da je prekmalu, da bi delali zaključke. Tudi zato, ker so bili v raziskavo vključeni povečini samo mejni ovčarji.