Škotsko zavetišče za brezdomce pozdravlja tudi njihove pse

Zavetišče za brezdomce v škotskem Glasgowu je pred kratkim sporočilo, da so pri njih dobrodošli tudi njihovi psi. Zanje poskrbijo z odejami, hrano, priboljški.

Za to je v največji meri ‘kriva’ ustanova Simon Community Scotland, ki pomaga brezdomcem, med drugim posveča pozornost tudi brezdomnim osebam in njihovim psom. Izpostavljajo pozitivno vlogo, ki jo pes igra v posameznikovem življenju. Prav to so izpostavili v vodiču, ki so ga izdali v novembru. Poleg omenjenega pa še priporočila, kako naj zavetišče uredi sobe, da bodo primerne tudi za pse in ostale vidike, na katere velja biti pozoren. Iz lokalne živalovarstvene organizacije so priskrbeli vse potrebno za pse, od posteljnine, odej, hrane do igračk in priboljškov.

Ni samoumevno, da lahko brezdomci v zavetišče pripeljejo tudi svoje pasje prijatelje. Samo 10% zavetišč za brezdomne ima možnost, da ljudje s seboj pripeljejo tudi svoje štirinožne prijatelje. ”Nihče ne bi nikoli smel izbirati med toplim prenočiščem in svojim ljubljenčkom,” pravi Lorraine McGrath iz omenjene ustanove. Pri tem poudari, da je vse skupaj še teže, saj se ljudje, ki ostanejo brez doma, soočajo s travmami. Slovo od pasjega prijatelja pa stisko močno poglobi. ”Prositi brezdomno osebo, da se odpove edini konstanti v življenju, ki mu daje družbo, namen, varnost in ljubezen vsemu skupaj doda še več travme in stik. Brezdomci bi morali ostati s svojimi ljubljenčki.”