Zdravnica iz Indonezije, ki je iz rok mesarjev rešila že na stotine psov

2. septembra, 2020
Fotografija je simbolična
Susana Somali je zdravnica iz Džakarte, ki je svoje življenje izven delovnega časa posvetila reševanju psov. Trenutno skrbi za 1400 psov.

Od nekdaj ljubiteljica živali je nekega dne spoznala, da je v njeni okolici preveč brezdomnih psov in veliko premalo ljudi, ki bi jih posvojili. Veliko neželenih psov je zlorabljenih, ali pa končajo v mesnicah. Zato se je Somali leta 2009 odločila, da ustanovi posebno zavetišče (Pejaten Animal Shelter), kjer so dobrodošli vsi psi.

Trenutno je pri njih 1400 psov, med katerimi je veliko tistih, ki so bili rešeni izpod mesarskega noža. Število rešenih psov raste iz dneva v dan in čeprav je težko, Somali pravi, da si prav vsak pes zasluži srečno življenje.

Veliko psov v Indoneziji konča v mesnicah, ko jih tja prodajo lastni ljudje, kajti v bitki za preživetje razprodajo vse, kar imajo. Vsako leto naj bi bilo v Indoneziji za meso ubitih kar en milijon psov, ki se strežejo v več kot 100-tih restavracijah samo po Džakarti.

Reševanje tako velikega števila psov ni enostavno, ne časovno in ne finančno. V zavetišču dela 30 zaposlenih, ki si s Somali delijo ljubezen in misijo po reševanju psov v stiski. Somali pravi, da nikoli ne bo nehala reševati psov, pa čeprav se včasih zdi delo brezkončno. V posvojitev jim uspe oddati le enega na deset psov, saj so običajno domovi v Indoneziji premajhni, da bi družine sprejele vanj še pasje prijatelje. ”Toda to je moj klic, moje poslanstvo,” še pove srčna zdravnica.