Aktualno Zdravje & nega

Zdravstvene težave kratkoglavih pasem

Shutterstock.com
Zadnje čase se tako na evropskem kot na svetovnem nivoju vedno več govori in opozarja o zdravstvenih težavah pri kratkoglavih, t. i. brahicefalitičnih pasmah.

Kratkoglave pasme so pasme psov s kratkimi gobčki – sem spadajo mops, francoski buldog, angleški buldog, shih-tzu, pekinezer, japonski čin, bokser in bostonski terier.

Zadnja leta so prikupni kratkoglavi psi z velikimi očmi postali prava modna muha – razkazujejo jih slavni, pojavljajo se v filmih, na družabnih omrežjih, postali so zvezde oglasnih kampanj. Prodaja teh psov se je močno povečala, po nekaterih podatkih denimo v Angliji skoraj za polovico! To je podkrepilo ilegalno preprodajo, ki je brez vsakršnih moralnih zadržkov, nižja cena pri preprodajalcih pa premami bodočega lastnika. Pogosto se novi lastniki odločijo za to pasmo zaradi trenda, pri tem pa se dobro ne zavedajo zdravstvenih težav, ki pridejo s to pasmo, sploh če psa ne kupimo pri odgovornem vzreditelju. To s seboj prinaša veliko veterinarskih stroškov, kot pravi sogovornica, pa je najbolj žalostno gledati trenutke, ko se lastnik zave, da njihov pes zelo trpi.

Številne zdravstvene težave

Kratkoglave pasme se soočajo s številnimi zdravstvenimi težavami. Glavna zdravstvena težava je težava z dihanjem, ki se imenuje brahicefalični respiratorni obstruktivni sindrom, oz. krajše: brahicefalični sindrom. Poleg težav z dihanjem imajo pogosto tudi težave s skeletom in s hrbtenico, z očmi in s kožo. Zelo pogoste so tudi težave pri reprodukciji – v veliko primerih samice ne morejo kotiti same, veliko psov se ne more niti pariti po naravni poti. »To je alarm, da nekaj ni naravno, če se pasma ne more sama razmnoževati. Tukaj se postavljajo moralna vprašanja, ali je prav, da se take živali oplojuje ali ne. Pravilno bi bilo, da ne,« pravi Andreja Kastelic Hrček.

Piše: Špela Šimenc v sodelovanju z Andrejo Kastelic Hrček, dr. vet. med. iz Klinike Veterinarstvo Trstenjak-Zajc

error: Kopiranje teksta ni mogoče.