”Žival je velika odgovornost, ne božično darilo”

17. decembra, 2019
”Žival je velika odgovornost, ne božično darilo”, opozarjajo v DZZŽ Ljubljana. Vredno razmisleka v teh dneh, ko iščemo darila za svoje najbližje.

Veliko se opozarja o tem, pa se še vedno žival prevečkrat znajde kot ideja za praznično darilo.

”Žival naj za bodočega skrbnika nikoli ne bo presenečenje. Odločitev, da bomo v svoj dom sprejeli novega člana družine, mora biti temeljito premišljena, pri čemer je treba pretehtati naše časovne in finančne zmožnosti, znanje in seveda tudi želje. Svojo žival si izberemo sami, pri tem pa se pogovorimo s tistim, od katerega jo bomo dobili,” svetujejo v DZZŽ Ljubljana, kjer so v ta namen pripravili tudi animiran filmček, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Dodajajo, da četudi gre za premišljeno odločitev in sodelovanje z bodočim lastnikom (obdarovancem), praznični čas zares ni pravi čas za to, da v svoj dom sprejmemo novo žival. Vsaka žival potrebuje čas in pozornost pri prilagajanju na novo okolje, prav tega pa v obdobju prazničnega druženja primanjkuje in živali tako pogosto ostajajo same. Če dodamo še pirotehniko, je vse skupaj za njih lahko prava nočna mora. V razmislek …