Zlati prinašalec Max župan kalifornijskega mesta Idyllwild

Tokratna novica se resnično zdi na meji verjetnega, a v kalifornijskem mestu Idyllwild imajo nadvse nenavadnega župana – osemletnega zlatega prinašalca Maxa.

Njegova skrbnica Phyllis Mueller je vodja njegovega kabineta.

Max, njegovo polno ime je Maximus the Mighty Dog Mueller II., je župan mesteca Idyllwild praktično že vse svoje življenje, svojo funkcijo pa je nastopil že, ko mu je bilo komaj enajst tednov. »Max dobro ve, kako se mora obnašati v javnosti. Obožuje ljudi, rad se fotografira in v svoji službi nadvse uživa,« je povedala Muellerjeva.

Idyllwild je majhna gorska skupnost v okolici Palm Springsa. Tamkajšnja lokalna organizacija za dobrobit živali je začela kampanjo za izvolitev prvega župana mesta, pri čemer je bila njihova edina zahteva, da kandidat ni človek, temveč da ljudje predlagajo svoje kandidate iz živalskega sveta.

Prejšnji zlati prinašalec Phyllis Mueller, Maximus the Mighty Dog Mueller, je na prvih tovrstnih volitvah zmagal, na sredini svojega drugega mandata pa je žal preminil. Muellerjeva je zagato rešila tako, da je na njegov položaj postavila novega zlatega prinašalca, njegovega naslednika. Skupaj z novim županom sta namestnika župana postala še Mitzi in Mikey, sorodnika prvega župana Maxa.

Vsi trije psi so pravi ambasadorji dobre volje in mesta Idyllwild, saj pozdravljajo tako domačine kot turiste, obiskujejo domove, bolnišnice in hospice ter opravljajo različna dobra dejanja. In še to: so popolnoma politično neopredeljeni oziroma nevtralni župani. Med demokrati in republikanci namreč ne ločijo.

Katja Željan