Znanstvenica razvila ‘pasji telefon’, ki pomaga psom pri soočanju z ločitveno tesnobo

19. novembra, 2021
Pasji telefon se sliši nekaj zelo nerealnega, a prav to je pred kratkim razvila dr.  Ilyena Hirskyj-Douglas iz univerze v Glasgowu.

V resnici ne gre za pravi telefon, pač pa za igračko, ki jo pes strese in na ta način prek video povezave prikliče svojega skrbnika. Igrača je opremljena s posebno tehnologijo, ki zazna tresenje in tedaj vzpostavi klic.

Kreatorji te posebne inovativne naprave pravijo, da bi ta lahko pomagala psom, ki se po pandemiji soočajo z ločitveno tesnobo in odsotnostjo svojih ljudi.

Napravo je 3 mesece testirala dr.  Ilyena Hirskyj-Douglas na svojem 10-letnem labradorcu Zacku. Vstavili so jo v njegovo najljubšo igračko – žogico. V prvih dveh dne je Zack vzpostavil 18 klicev, polovico pomotoma, ko je žogico poležal ali jo brcnil. Znanstvenica je predvidevala, da je sistem preveč občutljiv, zato so ga prilagodili. Med naslednjimi klici je Zack skrbnici pokazal igrače, s katerimi se igra in kazal občuten interes po interakciji z njo. Sčasoma je Zack povprečno opravil po 5 klicev na dan.

Dr.  Ilyena Hirskyj-Douglas priznava, da ni dokaza, da je Zack dojel povezavo med tresenjem žogice in videoklicem, je pa vsekakor pokazal zanimanje za to, kar vidi na videoklicu ter obnašanje, podobno tistemu, ki ga ima, ko sta z lastnico fizično skupaj.

Še en vidik, ki pa ga je znanstvenica prek tega eksperimenta spoznala je bil ta, da je pri sebi opazila močno zaskrbljenost, če Zacka ob klicu ni videla v ekranu.

Zaenkrat je vse skupaj zgolj eksperiment, je pa vsekakor korak v smeri povezave psov in tehnologije.