Ideja za izlet: Lovrenška jezera

13. septembra, 2019
Shutterstock.com
Zreško Pohorje je eden izmed predelov Slovenije, kamor se v pasji družbi radi odpravimo. Vabijo mnoge gozdne poti, na katerih je mogoče preživljati čudovite pohodniške ure tako v toplih mesecih kot tudi pozimi.

Za izhodišče nam običajno služi turistično rekreativno središče Rogla, ki si je nadelo ime po istoimenskem 1517 metrov visokem gozdnatem vrhu v bližini. Od hotela Planja so Lovrenških jezer je mogoče priti v uri in pol.

Pot je lahka, pretežno se spušča in poteka skozi gozd, tako da ni prenaporna tudi v vročem dnevu. S seboj je seveda priporočljivo vzeti dovolj vode. Toda odžejati se je mogoče tudi pri vsaj enem izviru ob poti. Psi pa bodo našli tudi kakšno mlako in seveda jezerca na koncu poti. Jezera so nastala na značilnem pohorskem šotnem barju. Jezerske kotanje so oblikovali neprestano rastoči šotni mahovi, z vodo pa so jih napolnile padavine, saj jezerca nimajo stalnih pritokov.

Paziti je treba, da ne stopamo na mehko barje, saj se pod težo hitro ugrezne. Psi, še posebno manjši, s tem ne bodo imeli težav. Na majhnem območju lahko občudujemo kar devetnajst jezerc. Med njimi vodijo urejene poti iz brun, saj je šotno barje zelo občutljivo. Pokrajino si je najlažje ogledati z razglednega stolpa. Vrnitev na Roglo je mogoča po drugi markirani poti, ki je ravno tako nezahtevna in pretežno poteka skozi gozd.

Igor Fabjan